Унгария

Последно предупреждение на ЕС до страните, отхвърлили мигрантските квоти

Еврокомисията изпрати на Унгария, Полша и Чехия предупреждение заради отказа им да приемат мигранти съгласно общоевропейските квоти.

На сайта на ЕК се уточнява, че ако тези държави не отговорят в рамките на един месец или ако представят неубедителни доводи в защита на позицията си, следващата стъпка на европейските власти ще бъде подаване на жалба в Съда на ЕС.

Предоставянето на „обосновани доводи“ е вторият етап от официалната процедура, предвиждана от законодателството на ЕС. Тази процедура бе задействана на 15 юни тази година, когато ЕК изпрати до правителствата на трите страни формални уведомления. Брюксел посочи един месец като краен срок за изпълнението на изискванията, макар че тази процедура предвижда тримесечен срок.

През есента на 2015 година ЕС прие решение да разсели на своя територия 160 000 бежанци от Близкия изток, Азия и Африка, които към онзи момент се намираха в Гърция и Италия. Квотите бяха разпределени пропорционално на населението. Унгария се обяви срещу това решение, но Еврокомисията я задължи да приеме 1300 души. В момента срещу квотите се обявяват всички страни от Вишеградската четворка.

- реклама -