Клинтън Тръмп избори САЩ

Започнаха изборите за президент в САЩ

Първите бюлетини вече са пуснати

Избирателните секции за президентските избори в САЩ бяха открити в щатите, разположени по Източното крайбрежие на страната. Гласоподавателите в Кънектикът, Кентъки, Мейн, Ню Хампшър, Ню Джързи, Ню Йорк, Върмонт и Вирджиния вече имат възможност да произнесат „тежката“ си дума в избора на 45-тия президент на САЩ.

Останалата част от страната ще се присъединява постепенно към вота, като в щата Калифорния, разположен на Западното крайбрежие, избирателните участъци ще отворят в около 17 часа българско време.

Последните обръщения към избирателите

Последните послания на двамата кандидати за президент в САЩ преди провеждането на изборите, както и през цялата кампания, се различават съществено.

Републиканският кандидат Доналд Тръмп обеща „край на годините на предателство“, докато кандидатът на демократите Хилари Клинтън призовава за обединение. Доналд Тръмп проведе в последния момент пет митинга в пет различни щата. Той започна своя финален спринт във Флорида, след това бе в Северна Каролина, Пенсилвания, Ню Хемпшир, като последния му митинг беше в Мичиган.Клинтън Тръмп избори САЩ

„Моят договор с американския избирател започва с план за прекратяване на корупцията на правителството и измъкване на страната от ръцете на лобитата.“, каза той в Северна Каролина. „Не съм политик, казвам го с гордост. Единственият ми специален интерес сте вие“, обърна се той към избирателите.Клинтън Тръмп избори САЩ

69-годишната Клинтън предвиди два етапа в обиколката си в Пенсилвания – един в Мичиган и митинг в Северна Каролина точно преди полунощ. „Искам да съм президент на всички – и на които гласуват за мен и на които гласуват против мен“, каза тя по-рано през деня. Бившият държавен секретар каза, че вижда като своя мисия да обедини страната, обвинявайки съперника си Тръмп, че с реториката си изостря пукнатините и разделението“.

Засега предимство за Клинтън

Сондажите за момента са предпазливи, макар да дават предимство на Клинтън, която се надява да стане първата жена президент на САЩ. Последните проучвания й дават 4% аванс пред опонента й.

Вотът вече започна

Докато американските граждани все още вземат решение за кого биха гласували на президентските избори, американски космонавт, вече упражни своето право на глас, съобщи НАСА. При това на 400км разстояние от Земята.

Шейн Кимброу стана последният космонавт, който се присъедини към традицията американски астронавти да гласуват, докато се намират в Международната космическа станция. Към момента той е част от екипажа на руска ракета, която на 19 октомври започна своята четири-месечна изследователска мисия.

Американските астронавти имат правото да гласуват от Космоса от 1997 г., благодарение на Тексасткия закон. Реформата беше въведена именно в него, тъй като повечето от космонавтите живеят в района на Хюстън, където се намира Центъра за управление на полетите на НАСА и Космическия център „Джонсън”.

Първият американец, упражнил правото си на глас, е бил Дейвид Уолф, който е дал своя вот от Руската космическа станция „МИР”. Първият, който е гласувал за президент пък е Лерой Чиао през 2004 г.

Традиционият нощен вот в Диксвил ноч, Ню Хампшир даде победата на Хилари Клинтън.

Среднощен вот Диксвил ноч Ню Хампшир

- реклама -