Последна снимка на част от алпинистите, които заедно с българката Калина намериха смъртта си на Алпите

Разкритията около страшните събития в швейцарските Алпи, които взеха живота на 52-годишната българка Калина Дамянова, не спират. Вече се разбра, че нашенката е починала заедно със съпруга й 59-годишния италианеца Марио Кастильони.

Двамата, заедно с техни приятели, тръгнали от френския град Шамони на 26 април. Това става ясно от пост и снимка във фейсбук групата MLG Mountain Guide. Именно съпругът на българката е бил водач на групата, която е трябвало да достигне до швейцарския град Цермат.

На страницата на MLG Mountain Guide е публикувал снимка на цялата група. Фотосът е направен на 26 април.

Те потеглили по маршрут, който е смятан от ски алпинистите за „царица“ на зимните преходи, тъй като е изключително труден.  За радост обаче на феновете на този спорт изкачванията до 3 000 и повече метра височина се редуват с шеметни спускания в красиви долини.

Освен това от различни пунктове на прехода се откриват изумителни гледки към покрива на Европа връх Мон Блан, към Матерхорн, Гран Комбен и други алпийски красавци. Маршрутът е бил проходен за пръв път през 1903 г. от швейцарски алпинисти и от тогава по него всяка година минават по няколко хиляди души.

Вчера спасителните екипи откриха групата, попаднала в капана на лошото време. Жертвите са италиански, френски и немски граждани. Последва мащабна спасителна акция, в която се включиха 7 хеликоптера. Шестима скиори са спасени.

Под общата им снимка в MLG Mountain Guide веднага започнаха да валят жални съобщения, в които приятели и близки на алпинистите тъжат за смъртта им.

- реклама -