Последна

Последна съпротива на метежниците в Турция. Заловени са още превратаджии във военна база и летище

Последна съпротива на военните, участвали в неуспешния преврат. Турски полицаи и специалните части проведоха операция по задържането на участници в опита за пуч, които се намирали във военновъздушната база в провинция Коня. По време на операцията са използвани водни оръдия.

Полицията и специалните части са влезли във военната база със заповед за задържане на седем офицери, заподозрени в участие в пуча.

Противоречива е информацията имало ли е съпротива по време на арестите.  Няма пострадали.

В операцията са участвали 400 полицаи.

По време на полицейската атака е бил затворен изцяло 1,5 км участък от автомагистралата Анкара – Коня.

Летище „Сабиха Гьокчен“
Летище „Сабиха Гьокчен“

Съпротива на летище „Сабиха Гьокчен“

Турската полиция е задържала подкрепящи преврата войници и на истанбулското летище „Сабиха Гьокчен“, съобщава вестник Daily Sabah. Те са се готвели да бягат извън страната.

Във втората истанбулска аерогара полицията задържа 11 военни.

Полицията е пристигнала в аерогарата със заповеди за задържане на служителите в местната жандармерийска част. Част от военните са оказали съпротива на задържането заради което пристигналите полицаи открили предупредителен огън. След кратки сблъсъци военните са се предали. Няма загинали и пострадали.

Летище Сабиха Гьокчен е съвременно летище, намиращо се в азиатската част на Турция, източно от Истанбул. Летището носи името на Сабиха Гьокчен, първата жена военен пилот в света.

Турското министерство на външните работи обяви, че повече от 190 души са убити и над 1400 са ранени по време на опита за военен преврат в страната.

Над 100 участници в метежа са ликвидирани. Властите са арестували 6000 души по подозрение, че са свързани с пуча – сред тях генерали – командири от различните родове войски и по-нисш офицерски състав, както и стотици представители на магистратурата.

Турските власти обвиниха живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, че е подстрекателят на военния метеж и поискаха от САЩ да го екстрадира

- реклама -