Последна почит към 13-те френски военнослужещи

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит към 13-те френски военнослужещи, загинали в Мали миналата седмица. Той заяви, че тези военни са пожертвали живота си за Франция и за народите на Сахел.

Военните загинаха, когато два хеликоптера се сблъскаха в Мали по време на операция срещу подозрителни джипове в зона, граничеща с Нигер и Буркина Фасо.

Тържествено национално поклонение пред тленните останки на военнослужещите се състоя в мемориалния комплекс „Дома на инвалидите“ в Париж. На церемонията присъстваха 2500 души, сред които семействата на жертвите, президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта и бившите френски президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд.

Във френската операция в района на Сахел участват 4500 френски военнослужещи.

Макрон заяви, че Франция ще продължи решителната борба с тероризма, предаде БТА, цитирайки ТАСС. Но след шест години френско присъствие в района на Сахел и 41 френски жертви ситуацията не се подобрява. Джихадисткото насилие в Северно Мали продължава и се разпространи в централната част на страната, както и в съседните Буркина Фасо и Нигер. Загубите в редиците на местните армии са все по-големи, отбелязва АФП. Миналата седмица Макрон каза, че иска да преразгледа стратегията на френските антиджихадистки сили в Сахел и призова европейците да се ангажират по-активно в този регион.

- реклама -