сн. БТА

Последна почит към актрисата Виолета Бахчеванова

Близки, приятели и колеги се сбогуваха с актрисата Виолета Бахчеванова. Поклонението започна в 12:00 часа в Народния театър.

Актрисата почина на 86-годишна възраст, само година след съпруга си Васил Стойчев.

Във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“ приятели, колеги и политици отдадоха последна почит на голямата актрисата, която почина на 86-годишна възраст.

„Никога няма да забравя този човек. Когато тръгваха към сцената, излъчваха изключителна енергия, любов, отговорност, преданост, отдаденост“.

„Всеки един актьор се помни с ролите му в театъра и киното“ – каза Тончо Токмакчиев:

сн. БТА

„Това е човек, който е направил много за театъра и за киното и макар, че ние сме различни поколения, аз винаги съм се възхищавал на това поколение, на тяхната всеотдайност и преданост към професията“.

„Изключително талантлива актриса, явление в българския театър“. Така Искра Радева описа Виолета Бахчеванова:

Виолета Бахчеванова отдава 33 години от живота си на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, където създава емблематични роли в повече от 50 спектакъла в класически и съвременни, чуждестранни и български пиеси под режисурата на водещи имена в българския театър. Незабравими са ролите й на  Мария Десислава в „Иван Шишман“, Глафира в „Егор Буличов и другите“, Маркиза Спина в „Хенрих IV“ или Мария Стюард в „Мария Стюард“, Лейди Бритомарт в „Майор Барбара“.

През 2013 г. заедно с Васил Стойчев получиха наградата Икар за „Изключителен творчески принос към българския театър“.

- реклама -