Последен работен ден на 48-ото Народно събрание (Видео)

Последен работен ден за 48-ото Народно събрание.

С пълно единодушие и по предложение на ГЕРБ-СДС приехме декларация във връзка с ескалиращите агресивни антибългарски прояви в Република Северна Македония.

Днес Народното събрание приключва краткия си живот и в това няма нищо лошо. Когато НС се разпусне, съдбата на България отново зависи само от българския народ.

Следващите два месеца партиите ще направят всичко възможно, за да убедят гражданите в своите убеждения, а гражданите от своя страна ще преценят кой е крив и кой – прав.

Ние като вярващи в демокрацията приветстваме възможността за пети поправителни изпити. Ще представим истината такава, каквато е, не изкривена през българските медии.

Това заяви в декларация от трибуната в НС лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„За краткия си живот това Народно събрание сътвори два знакови успеха и неуспеха.

Първият успех – единодушното решение за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“.

Истината е, че миналата година, когато казахме, че в тази част има условия, заплашващи ликвидирането на българската енергетика ,ни обвиниха в лъжа, после ни беше обяснявано, че не можем да предоговорим ПВУ – и това се оказа лъжа.

Страхът от наближаващите избори и знанието, че всяка политическа сила ще се сблъска със своите избиратели и трябва да обясни това, което стана достояние до всички, принуди всички да се стигне до това решение“, продължи той.

„Вторият успех, от преди минути – обединение около защитата на българите в Македония.

Има и лоши новини – знаков неуспех е неслучилата се съдебна реформа, саботирана от превърналите я в свое политическо знаме.

В рамките на две поредни решаващи седмици от двете формации, които най-много защитават съдебната реформа – „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ не бяха в пълен състав, за да осигурят кворума за собствените си предложения.

За пореден път реформата не успя да бъде приета в цялост“, каза още той.

„Другият знаков неуспех – само ние успяхме да защитим решението да защитим българския лев.

От три седмици, след като не видяхме подкрепа от другите, хиляди доброволци, обикновени българи у нас и в чужбина, събират подписи за референдум.

Ще имаме поне 600 000 събрани подписа, минимумът за задължителен референдум е 400 000“, допълни Костадинов.

По думите му България се събужда: „Има партии в България, които се страхуват от изборите – това, че този парламент не създаде правителство, е може би добър знак за избирателите, които нямаше да приемат кръвосмешението, което щеше да е необходимо, за да се състави правителство.

Изборите са най-хубавото нещо в една демокрация, така се преодолява една политическа криза.“

Днес е последният ден на 48-ото Народно събрание. Няма как да сме равнодушни към поредния неуспех да се реши политическата криза в страната.

За година и половина бяха произведени четири избора за НС, три от които бяха предсрочни.

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„В този исторически момент получаваме най-мъдрите уроци. Важно е да извлечем правилните поуки и да направим правилния избор по пътя напред.

В началото на този парламент всички парламентарни групи обещахме да сме отговорни и да положим усилия за съставяне на правителство.

Днес всеки отговорен народен представител трябва честно да отговори пред себе си дали бяха положени всички усилия за решаване на политическата криза и дали НС работи с дневния ред на обществото и хората.

Добре е всеки да си даде сметка, че хората не искаха избори, а да се решат проблемите им, това беше първостепенната задача на 48-ото НС“, декларира Карадайъ.

Лидерът на ДПС посочи, че една от причините да не се излъчи редовен кабинет е била липсата на диалог между депутатите, които решиха да изгорят мостовете помежду си.

Не постигнахме успех и не излъчихме редовен кабинет.

Не се справихме с политическата криза, доходите се стопяват, цените растат, но се надяваме, че отиваме на избори с научени уроци.

Защото политиката е преди всичко отговорност, добави той.

Мустафа Карадайъ апелира българските граждани да вземат активно участие във вота на 2 април, подчертавайки, че всеки един глас е от значение, както и че „няма силна държава без отговорни и активни свободни граждани“.

По адрес на политиците Карадайъ ги призова да бъдат по-отговорни и да комуникират, а не да горят мостовете помежду си себе си.

Разумът ще надделее и всички – и политици, и избиратели, ще подходим отговорно и с чувство на дълг в името на нов, по-добър етап от развитието на България, завърши Карадайъ.

- реклама -