посланици, мирни договори МВнР позиция Ердоган договор Сърбия нота паметник поругаване Райков

Посланиците ни в чужбина с година бонус заради председателството на ЕС

Ръководителите на 17 от общо 81 дипломатически представителства на България в чужбина ще останат начело на мисиите си още поне една година, въпреки че мандатите им изтичат.

Причината е предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС в първите шест месеца на следващата година

Мярката касае дипломатите ни, чийто мандат изтича непосредствено или по време на председателството.

Целта е да бъдат обезпечени всички ангажименти в първата половина на следващата година и да се избегне ситуацията нов посланик да влиза в организацията „в движение“.

Затова на постовете си ще останат посланиците ни в Аман, Бразилия, Делхи, Джакарта, Дъблин, Исламабад, Канбера, Киев, Кишинев, Копенхаген, Никозия, Осло, Подгорица, Прага, Скопие, Тел Авив и Виена.

Някои от тях са натоварени с допълнителна работа, тъй като представляват страната ни в няколко държави или институции. Румяна Митрева е ръководител на дипломатическата ни мисия в Осло, която обхваща Норвегия и Исландия, Валери Йотов отговаря за Бразилия, Еквадор, Перу, Колумбия, Венецуела, Суринам и Кооперативна република Гвиана. Сергей Мичев отговаря за Индонезия, АСЕАН, Бруней Дарусалам, Малайзия, Сингапур и Източен Тимор, а Светослав Спасов е постоянен представител към ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и международните организации.

Освен тях задграничните командировки са удължени и за 11 служители в Постоянното ни представителство в Брюксел.

източник: Телеграф

- реклама -