сн. БГНЕС

Посланикът ни в Хърватия: Има българин в епицентъра на земетресението, няма да се евакуира, вторичните трусове продължават

„Вторичните трусове от вторник следобед продължават. До момента са регистрирани над 16. Те са с магнитуд над 3 по Рихтер. Само минути преди разговора ни беше усетен трус с магнитуд 4,9”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия посланикът на страната ни в Хърватия Генка Георгиева. По думите ѝ нощта е преминала спокойно – електричеството и комуникациите вече са възстановени.

Тя заяви, че с български гражданин, живеещ в Сисак, е установен и е добре.

Сънародникът ни е отказал да се евакуира и остава там. „Домът му не е пострадал от труса”, посочи българският посланик.

По време на земетресението вчера посланикът ни е била на работа в кабинета си в българското посолство. „Усещането да видиш как бюрото ти, заедно с компютъра се движи, е особено”, сподели тя. В посолството по това време тъкмо е приключвал  консулския прием – заради издаването на документи за граждани, пътуващи транзитно през Хърватия, а някои от тях са с изтекли документи.

Най-големият проблем след труса от понеделник е била връзката с българските граждани, живеещи в страната, тъй като комуникациите са се сринали. Посолството ни работи в режим на дежурства и няма проблем да се окаже помощ при нужда на наши съграждани.

- реклама -