Ерик Рубин САЩ визи критерии

Посланикът на САЩ у нас: България не покрива изискванията за отпадане на визите

България не покрива изискванията за отпадане на визите.

Това заяви в интервю за Нова телевизия посланикът на САЩ в България Ерик Рубин.

„Ако зависеше от мен, визите щяха да отпаднат веднага. Съгласен съм, че това е важното нещо за българите”, заяви посланикът. „Даваме си сметка, че кандидатстването за визи е скъпо, че отнема време и особено за хората, които не живеят в София, това си е голямо предизвикателство, но си имаме закони, които регламентират кога може да падне визовият режим за определена държава. Не искам да ви залъгвам, че можем да променим тези правила”, коментира Рубин.

„Честно казано, България не покрива изискванията. Най-важният критерий е хората, на които се отказва виза, да са много малко. Трябва и да се сведат до минимум онези, които остават нелегално в САЩ, след като са взели виза. Не искам да ви подведа с обещание, че визите ще паднат скоро, но аз и хората от посолството полагаме много усилия това да се случи”, подчерта посланикът на САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп бил добре информиран по случая с искането за закрила на Цветан Василев.

Така Рубин коментира искането на банкера и собственик на КТБ да получи закрила по т.нар. „закон Магнитски“.

„Сигурен съм, че той (президентът Тръмп) вече е добре информиран по въпроса. Да, ние сме наясно с този случай, но това е един правен казус. За това аз не мога да го коментирам. Като правило не обсъждаме съдебни дела“, категоричен е посланикът.

По думите му по случая ще се произнесат съдебните органи „и тук, и в Америка“. Той отговори на твърденията, че вече от страна на правителството и дори главният прокурор Сотир Цацаров са търсили среща с него. Рубин поясни, че „разговорите по тази тема вървят само по юридически канали“.

„Без да обсъждам конкретния казус, през последните 25 години Америка направи много, за да се подобри съдебната система в България, да стане по-прозрачна, да отговаря на международните стандарти. Без съмнение има още какво да се свърши. За това ние подкрепяме съдебната реформа“, коментира посланик Рубин.

Той поясни, че помощта на САЩ в областта на правосъдието е единствено в подкрепата на програми на неправителствени организации. „Да, ние подкрепяме техните усилия да помагат със съвети, предложения и споделен опит“, каза той в коментар, че САЩ се бърка в съдебната реформа. „Няма нито един случай, в който ние да сме се намесили в съдебната система. И да се твърди подобно нещо е напълно погрешно“, каза той и поясни, че щял да признае, ако е имало такава намеса.

„Хората, които ни обвиняват, че се бъркаме, са същите, които казват, че никой не може да им повлияе. Това е доста странно“, допълни посланикът.

- реклама -