Елеонора Митрофанова, посланик, Русия, България
кадър БТВ

Посланикът на Русия у нас: САЩ искат да изтласкат Русия от всички сфери в България

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова определи ситуацията в България като сериозна политическа криза, доколкото след два тура парламентарни избори не беше сформирано правителство.

В интервю за РИА новости тя подчерта, че е невъзможно отсега да се каже дали след вота през ноември ще има правителство в България.

Според нея завеждането на дело срещу шефа на българското движение „Русофили“ Николай Малинов показвало, че София следва антируски курс.

И припомня, че през 2019-2020 г. от страната ни са депортирани девет руски дипломати.

Според посланик Митрофанова това не била съвсем „самостоятелна“ акция на България: “Кой от „големите братя“ стои зад тези депортирания? Това са, разбира се, американците, които видимо са си поставили за цел да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот, което според мен, е доста утопична цел, доколкото с България ни свързват такива мощни пластове от историята, духовна близост, което не може да бъде зачеркнато или променено“.

В подкрепа на думите си тя изброи моментите от историята, които свързват двете страни: „Това, разбира се, е православие и кирилица, това е руско-турската война и освобождението на България от турското иго. Трябва да кажа, че българите са много чувствителни към спомена за тази война. В България има 670 паметника на героите от руско-турската война. Булеварди и улици на градовете са кръстени на героите, руските герои от тази война. Въпреки всички опити за пренаписване на историята, въпреки настоящата евроатлантическа ориентация на страната.“

Руският посланик не смята, че съществува вероятност за отказа на България от ползването на руски газ, доколкото „стабилните дългосрочни договори са от голямо значение“ на фона на растящите цени на ценната суровина, а втечненият газ е много по-скъп.

- реклама -