Митрофанова предлага закриване на посолството в София, Петков: Никой не може да поставя ултиматуми

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова ще предложи на Владимир Путин закриване на дипломатическата мисия в София.

Това съобщиха от посолството на страницата си във Фейсбук. Малко по-рано дипломатът беше на разговори в МВнР. По думите й това ще предизвика незабавно закриване и на нашето посолство в Москва.

Уважаеми граждани на България,

За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.

Отговорността за по-нататъшните тежки

последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков.

В 12.00 часа изтече ултиматумът, който Москва даде на София да изтегли двете си ноти, с които ще бъдат изгонени от страната ни 70 служители на руското посолство.

Руският посланик Елеонора Митрофанова се яви в Министерството на външните работи. Дипломатът напусна сградата около 12:30, като към този момент няма информация нито от МВнР, нито от посолството на Москва в София.

Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя

условия на независима България. Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира официалното решение на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова да повдигне въпроса за закриването на дипломатическата мисия пред властите в Москва.

„Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Нашите отношения с Русия трябва да продължат. Ние имаме история. Митрофанова се опитва да си играе със страховете на хората. Този тон не е продуктивен”, каза още Петков.

Той отбеляза, че 70 наистина е сериозна бройка, когато касае експулсиране на дипломати, но и оставащите у нас 43-ма служители на руското посолство също са много. „Ние имаме 12 души в Москва”, подчерта министър-председателят в оставка.

По време на инспекция на интерконктора с Гърция Петков коментира и обявената преди часове номинация на Асен Василев за премиерския пост в евентуално бъдещо правителство на „Продължаваме Промяната“.

„Трябва да покажем, че няма пост, който да е по-важен

от това да спасим България от криза. Василев има безупречна репутация, невероятна честност и аз ще съм горд да продължим работата си заедно“, каза Петков. И допълни, че следващата седмица партията му ще започне преговори за формиране на кабинет. Очаква на масата да седнат и независими депутати

По отношение на новата газова връзка премиерът в оставка подчерта, че кабинетът му е изпълнил обещанието си да има газ в тръбите до 1 юли.

„Видях 42 бара напълнени тръби. Вече официално имаме алтернативно трасе. Това е истинската диверсификация. А азерският газ е в пъти по-евтин от този на „Газпром”, отбеляза Петков.

Източник: Дарикнюз

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено