Гьокче

Посланик Гьокче: Извънредното положение е административна мярка, заповядайте в Турция

Като административна мярка определи извънредното положение, което бе въведено в Турция посланика на южната ни съседка Сюлейман Гьокче.

Този следобед той свика извънредна пресконференция в София, на която да разясни мерките, които предприема правителството в страната му. Зад гърба му през цялото време течаха видео кадри от нощта на проваления преврат.

„Нещата продължават както обикновено. Няма да има ограничения на свободата на движението – на влизане, на излизане. Може да посетите всяко място в Турция, което пожелаете“, подкани българите турския дипломат.

Aftermath of attempted coup d'etat in Turkey„Извънредното положение е административна мярка, която ще позволи на институциите да си свършат по-бързо работата. Няма да има никакви ограничения за пътуване на български граждани и в двете посоки. Това не е военно положение“, категоричен бе Гьокче.

Запитан дали Турция все още има интерес към членство в ЕС, посланикът отговори положително.

Пред българските медии, Сюлейман Гьокче заяви, че страната му „гледа приятелски“ на политическите позиции, призоваващи Анкара да спазва човешките права. Но, не скри раздразнението на турците от „изопачаването на коментарите за това, което се случи в петъчната нощ и след нея“.

Той припомни, че Турция е основател на Съвета на Европа, който поставя най-високите стандарти за човешките права, върховенството на закона и демокрацията.

По думите на дипломата правителството имало солидни доказателства, че заговорът е организиран от ФЕТО – организация на Фетхуллах Гюлен. Той разказа, че в родината му имало „мрежа, която е отгледала децата в своята мрежа от училища. В тях се обучавали деца на метежници, които по – късно ставали превратаджии“. Това обяснявало и уволненията на хиляди учители и университетски преподаватели.

 

- реклама -