Поскъпват закуските по пекарните

Поскъпват закуските по пекарните. Причината е по-скъпите яйца и захар. Част от хлебопроизводителите в Бургаско, които са използвали метан за захранване на основните си производства, са преминала на газ.

Въпреки скъпия ток за бизнеса,

не е имало такива, които са избрали синьото гориво като алтернатива на електрическата енергия. Това каза председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев.

По думите му всякакви промени

по поточните линии в производствените предприятия изискват немалък финансов ресурс, а не всички производители могат да си позволят това.

През 2023 година Людиев вижда

спокоен и по-предвидим пазар в сравнение с последните две години. Той е категоричен, че нулевата ДДС ставка за хляба е оказала влияние на цените за крайните потребители. Покачване обаче има, но при определени суровини, нужни за някои хлебни изделия.

„От началото на тази година се

наблюдава леко покачване в цените на суровини, като захар и яйца. Прогнозата ми е, че нещата ще се успокоят до месец или два, но така или иначе най-вероятно ще има корекции в цените на закуските по пекарните и то нагоре“, каза Людиев.

Той допълни, че се наблюдава и

повишаване на разходите за производства, които използват площи под наем. Цената на основната суровина за производството на хляб – брашното, засега запазва сравнително стабилни нива, а очакванията са това да бъде така и до края на 2023-а.

Димитър Людиев изрази мнение,

че е нужно по-общо и стриктно наблюдение на пазара на храни у нас от страна на държавните органи.

„Мнението ми е, че беше малко

пресилено да се въвежда нулев ДДС за хляба. Не казвам, че това е лошо, но може би трябваше да се въведе по-ниска ставка за всички храни, например от 10 на сто“, допълни Людиев.

- реклама -