ток

Поскъпването на тока на свободния пазар отвело синдикати и работодатели при премиера

С бизнеса и синдикатите правителството има отличен диалог в областта на енергетиката. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на излизане от срещата при премиера Бойко Борисов с представители на работодателски и синдикални организации в Министерския съвет.

Работодателските организации са притеснени от покачването на цената на тока на свободния пазар от началото на април

Петкова е уверила представителите на бизнеса и синдикатите, че държавата изпълнява поетите ангажименти към енергийната борса. „Дружествата от групата на БЕХ, спазвайки Закона за енергетиката, продават електроенергия на свободния пазар. Отделно от това дружествата от държавната енергетика ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса всеки час на платформа „Ден напред“ на цена от 44.10 лв. Това е цена, която е определена от Европейската комисия, и ангажимент, който ние стриктно спазваме“, увери министър Петкова.

На срещата е било обсъдено и състоянието на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД и всички са се обединили за това да се търсят възможности, за да може да се съхрани работата на централата. „Трябва да намерим баланс, трябва да се намери начин, който да даде възможност на „ТЕЦ Марица изток 2″ да работи при нормални пазарни условия“, допълни министъра.

По думите й капитализацията е един от възможните варианти за спасяването на въглищната централа. Тя припомни, че Българският енергиен холдинг закупува емисиите за „ТЕЦ Марица изток 2“. В резултат на това БЕХ осчетоводява тези разходи като вземане от централата. Това създава предпоставки за декапитализация на дружеството. „Към настоящия момент около 200 млн. ни делят от декапитализацията на дружеството“, поясни Петкова. В момента е оправено искане към Европейската комисия именно с този размер на дълга да бъде увеличен капиталът на „ТЕЦ Марица изток 2“, за да позволи на дружеството да функционира.

Според нея това ще даде възможност на „ТЕЦ Марица изток 2“ да работи при пазарни условия и да започне дружеството да трупа печалба.

източник: БТА

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -