Порязахме Лавров, затворихме си въздушното пространство за самолета му

Затворихме въздушното пространство за самолета на външния министър на Русия Сергей Лавров. България е сред трите страни, които не позволяват самолетът му да мине над тях, за да стигне до Сърбия. Това съобщава dariknews.bg, цитирайки сръбския вестник „Вечерне новости“. Другите две са Северна Македония и Черна гора.

Според медиите в Белград това поставя „под голям въпрос“ посещението на първия дипломат на Москва в страната, което е планирано за утре. „Вината за това обаче не е на официален Белград“, се казва още в публикацията.

Администрацията на ръководителя на сръбската държава Александър Вучич в момента не коментира въпроса.

Президентската пресслужба съобщи в неделя, че руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко ще се срещне с държавния глава преди обед в понеделник.В петък говорителката на руското МВнР Мария Захарова информира, че ръководителят на руското външно министерство ще бъде на визита Сърбия на 6-7 юни, като ще се срещне с президента на страната, с външния министър и с председателя на Скупщината.

България затваря небето си за всички руски самолети

Страната ни затвори въздушното си пространство за руски самолети още при старта на инвазията на Москва в Украйна. Това стана буквално часове, след като Путин даде заповед за стартиране на войната. Затварянето на въздушното пространство стана факт на 25 февруари.

- реклама -