Man hands with coins in glass jar, close up. Responsible investing. Pension. Glass jar with coins and an inscription pension. Man holds coin in his hand

Португалия започва да облага чуждите пенсионери с данъци

Португалия започва да облага чуждестранните пенсионери с данъци от началото на следващата година. Причината – опрощаването на налози допринасяло за поскъпването на недвижимите имоти в разгара на жилищната криза в страната, обяви премиерът Антониу Коща, цитиран от Франс прес.

Прието през 2009 година за чужденците, живеещи поне половината от годината в Португалия, това освобождаване от данъци  за период от 10 години, бе в сила до 2020 година. Оттогава новопристигналите чужденци можеха да се възползват от понижение на ставката в размер на 10 на сто.

Мярката, станала в действителност ефективна след опростяване на процедурата през 2012 година, целеше да привлече чуждестранни капитали към страната, която тогава бе силно пострадала от дълговата криза.

От мярката са се възползвали около 10 000 френски, британски и италиански пенсионери,

установили се основно в района на Лисабон или в морските курорти на Алгарве. Те са помогнали за възстановяването на пазара на недвижими имоти.

Подобно на „златните визи“, мярката редовно се цитираше сред факторите, обясняващи скока на цените на недвижимите имоти.

Между 2012 и 2021 година

цените на жилищата в Португалия са нараснали със 78 на сто

спрямо 35 на сто в целия ЕС, според проучване на Португалската фондация „Франсишку Мануел душ Сантуш“ (Francisco Manuel dos Santos).

През второто тримесечие на 2023 година средният наем е нараснал допълнително с 11 на сто на годишна основа, според официалните данни, публикувани миналата седмица.

В тази ситуация

хиляди португалци излязоха преди дни по улиците

на Лисабон и около 20 други града в страната, за да искат по-твърди действия от страна на правителството.

Португалското правителство прие неотдавна серия от мерки, целящи да спрат скока на цените на недвижимите имоти, предвиждащи края на „златните визи“, или задължителното отдаване под наем на апартаменти, останали празни над две години в най-населените райони.

За да подпомогне близо 1 милион семейства,

правителството е решило миналата седмица да позволи на кредитополучателите да се възползват от по-нисък данък за две години.

Още по темата:

 

- реклама -