сирене

Порожанов: Забранени са растителни мазнини в обекти, преработващи мляко

Порожанов: Забранени са растителни мазнини в обекти, преработващи мляко

Вече е факт нормативната уредба, която забранява в обект, в който се преработват млечни продукти, въобще да влизат растителни мазнини. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

В същото време той призна, че това не е пълна забрана за производство на имитиращи продукти. Ако някой обаче използва имитиращ продукт, той трябва да бъде отделно пакетиран, на него да не пише, че е млечен продукт, и разположен на друг щанд.

По темата за двойния стандарт при храните в ЕС той каза: „Ограниченията и възможността да не се слагат различни съставки е един и също продукт няма еднозначно третиране в ЕС. „Ако една компания е преценила, че нейният продукт ще има една или друга различна съставка на източноевропейския пазар, това е тяхно решение. За да може да има еднакъв състав, трябва да има единно европейско законодателство. И това според мен не би трябвало да бъде проблем за големите компании”.

По повод градушките, които удариха страната през последните месец и които нанесоха щети на земеделските райони, той коментира: „Климатичните промени са доста сериозни и за жалост това ни очаква и следващите години. Безспорно е, че има създаден механизъм, по който се обезщетяват производителите. Той вече работи пет години, и то много успешно. Има държавна помощ, която покрива 80% от разходите на земеделските производители“. По думите му земеделците не трябва задължително да имат застраховка, за да получат държавното обезщетение.

В същото време той призна, че вече втора година птичият грип не може да бъде изкоренен от страната

„Има какво да се желае от БАБХ по отношение на контрола по биосигурността на фермите производители. Имаме 11 огнища с унищожени около 1 милиона патици, кокошки-носачки и птици“.

Toй коментира и опасенията на родни свиневъди, които наскоро поискаха спешни мерки срещу африканската чума. Огнище на заболяването е открито в Тулча, на 100 км от Русе. Министърът уточни, че ваксина и лечение за тази болест няма: „Тя засяга дивите и питомните свине. Тръгна от Грузия, мина през редица държави. Доскоро вирусът стоеше на горната граница на Румъния с Унгария, но вече от близо 2 седмици той е на 160 км от северната ни граница“.

Относно сагата с кравата Пенка той заяви: „Нейната съдба беше ясна много рано. Още в първия ден съм дал ясни указания тя да не бъде евтаназирана, ако няма болести. През първите седмици се оказа, че тя е здрава“.

Източник: Нова телевизия

- реклама -