Порожанов БАБХ животни обезщетения евтаназирани

Порожанов: Умъртвени са всички животни от последните три останали стада в Шарково

Умъртвени са всички животни и от последните три останали стада в село Шарково. Това каза на извънреден брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

„В село Шарково към момента трите стада – две по-малки с около 15 животни и това, което е с козите с около 140 животни, вече са умъртвени по хуманен начин и загробени“, каза още Порожанов и посочи, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

„Едно от тези стада е на баба Дора и тя както всички, ще получи обезщетение. Това ще стане до една седмица, а за всички останали в Шарково, чиито животни преди това бяха умъртвени, изплащането ще стане утре“, обясни министърът.

Той припомни, че в трите населени места – Шарково, Странджа и Краново, бяха потвърдени 22 положителни проби.

„Което означава, че там независимо от това, че не всички стада са с положителни проби, поради контактност, трябваше да се подходи по този начин. Това е начин, потвърден като правилен от Европейската комисия, която беше при нас. В петък бяха платени обезщетенията в Краново и Странджа, а утре ще бъдат изплатени и в Шарково“, каза той.

Порожанов обясни, че последните три двора, в които имаше животни, ще бъдат дезинфекцирани днес, а до дни ще започне и самото изчистване на оборите.

Тази сутрин жандармерията изведе доброволците, които пазеха животните в Шарково, от селото. Беше въведена карантинна зона от три километра в района на Ямболско. Според заповедта на Агенцията по храните в селото не се допускат автомобили и хора, които нямат адресна регистрация в селото.

- реклама -