Порожанов, разпит, Миню Стайков, евросредства злоупотреби

Порожанов: Ако има виновни от ДФ „Земеделие“ за злоупотреби с пари от еврофондовете да понесат отговорност

Специализираната прокуратура разпитва земеделският министър Румен Порожанов.

Порожанов ще бъде разпитан в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” по разследването срещу Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове.

„Както и при къщите за гости, говорим за поведение на бенефициенти извън работата на фонда след одобрението на проекта“, коментира преди да влезе на разпита Румен Порожанов. Той категорично отрече да чувства вина в конкретния случай.

Ако има служители от държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), които са одобрявали фирми, свързани с Миню Стайков, да получат субсидии, да понесат отговорност, обяви Порожанов и добави, че всяко едно одобрение за финансиране от фонда минавало през десетки „контролиращи лица“.

Порожанов добави, че в годините назад е подавал сигнали за злоупотреби, без да конкретизира какви.

„Проблеми винаги е имало по една или друга мярка“, каза министърът и повтори, че при договаряне са спазвали процедури за проверки за свързаност между фирми, кандидатствали за субсидии в ДФЗ.

Порожанов отрече да е бил близък с бизнесмена Миню Стайков, когато е бил начело на държавен фонд „Земеделие“.

Попитан дали ще подаде оставка, министърът отвърна, че е готов, когато премиерът му я поиска.

На 7 май Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Миню Стайков, обвинен за участие в престъпен сговор за злоупотреби с европейски фондове, а Специализираният съд взе тази на най-тежка мярка.

- реклама -