Порошенко: САЩ ни обещаха „пълна подкрепа“, включително военна

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че американският държавен секретар Майкъл Помпео, по време на телефонен разговор вчера е обещал на Киев подкрепа в защита на суверенитета на страната.

„По време на телефонен разговор Майк Помпео ми обеща, че САЩ ще окажат пълна помощ, включително военна, за да защитят суверенитета на Украйна“, каза той пред Си Ен Ен.

В понеделник политиците са обсъдили по телефона ситуацията около Керченския проток.

Русия разполага ракети С-400 в бойна готовност в Крим

Дивизия на зенитно-ракетен комплекс „С-400 Триумф“ извърши необходимите тестове и скоро ще застъпи на бойно дежурство в Крим, съобщиха от пресслужбата на южния военен окръг.

„С-400 ще бъдат доставени в пункта за постоянна дислокация. В най-скоро време новият комплекс ще застъпи на бойно дежурство по защита на въздушното пространство на Руската федерация и ще замени предишната система за противовъздушна отбрана“, цитира ТАСС официално изявление.

Мобилният зенитно-ракетен комплекс „С-400 Триумф“ е проектиран да защитава важни военни и инфраструктурни обекти и има значително по-добри тактически и технически характеристики в сравнение със своя предшественик С-300ПM. „Триумф“ е предназначен за унищожение на вражески самолети, крилати и балистични ракети, включително и със среден радуис на действие и може да се използва срещу наземни цели. Диапазонът на С-400 достига 400 км и може да унищожи цели на височина до 30 км.

- реклама -