Порошенко

Порошенко проси прошка

Украинският президент Петро Порошенко призова нацията да му прости грешките и да му даде втори шанс. Това се случва в навечерието на балотажа за президентския пост, който социологическите проучвания показват, че той ще загуби.

„Още веднъж ви моля да ми простите. Това, което не се получи, най-много вреди“, каза Порошенко във видеорепортаж преди гласуването в неделя, за което проучванията сочат, че ще бъде спечелено от комика Володимир Зеленски.

„Искам вашата подкрепа на 21 април, за да завърша това, което съм започнал, а не да губя вече направеното“

Освен това Порошенко предупреди, че страната рискува да не изпълни задълженията по дълга си, ако най-голямата банка в страната, ПриватБанк, бъде върнат на магнат, чиито действия властите оспорват.

„Подобно безразсъдно движение … заплашва с неизпълнение на задълженията и нова икономическа криза. Десетки милиони клиенти“ също ще загубят парите си, добави президента.

Киевски съд реши в четвъртък, че решението на украинското правителство през 2016 г. да национализира ПриватБанк, собственост по онова време на магната Игор Коломойски, е незаконно.

Комикът Зеленски, чиито предавания се излъчват по телевизионния канал на Коломойски, се превърна във фаворит в президентската надпревара след изненадващото му решение да се кандидатира.

Зеленски отрича, че е нает от Коломойски, или че неговите политики ще са в полза на милиардера, а двамата настояват, че връзките им са чисто професионални.

ПриватБанк беше национализирана, след като властите обвиниха Коломойски и други собственици на банки за раздаване на лоши кредити на приятели и недостатъчен капитал, за да остане трезорът на повърхността.

Украинската централна банка заяви, че ще обжалва решението на съда. ПриватБанк, чиято национализация беше приветствана от Запада, притежава повече от една трета от депозитите в Украйна.

- реклама -