Порошенко

Порошенко пристига у нас

Президентът на Украйна Петро Порошенко пристига на еднодневно официално посещение в България днес.

Въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, на регионалната и международната сигурност, както и от европейския дневен ред, ще бъдат акцент по време на разговорите на президента Росен Плевнелиев с украинския му колега, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава не веднъж е демонстрирал своите открити симпатии към Киев, за сметка на Москва.

Порошенко

Още през март, когато бе на посещение в Украйна, Плевнелиев подчерта, че „Крим е на Украйна и Европа ще се бори за това. Няколко месеца по-късно излезе и прословутата реч на българския президент пред Европарламента в Страсбург, в която Плевнелиев обвини Русия, че подкопава основите на Евросъюза именно заради Украйна.

Официалната церемония по посрещането на Петро Порошенко започва в 11 часа на площад „Св. Александър Невски“ в столицата. След което двамата държавни глави започват разговори в президентството, при които ще бъдат подписани дузина двустранни документи.

В рамките на официалната си визита в София президента на Украйна ще разговаря и с министър-председателя Бойко Борисов.

В столицата Петро Порошенко ще открие паметник на националния герой на Украйна Тарас Шевченко, а в град Хисаря той ще разговаря с украински военнослужещи, настанени за рехабилитация във Военния санаториум „Калероя“.

- реклама -