Порошенко: Православният събор създаде независима от Русия църква

Историческият събор на православните свещеници в Киев създадоха Украинска църква, независима от Русия, обяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от АФП.

„Случи се“, заяви държавният глава пред миряните, събрали се пред църквата „Света Софѝя Киевска“ – една от най-популярните забележителности в украинската столица.

„Този ден ще остане в историята като свещен ден, в който бе създадена автокефалната православна църква на Украйна. Денят, в който най-накрая получихме нашата независимост от Русия“, заяви Порошенко.

Митрополит Епифан беше избран да оглави новосъздадената Украинска православна църква

39-годишният митрополит Епифан беше избран да оглави новосъздадената Украинска православна църква, съобщава АФП..

По-рано днес украински православни свещеници се събраха на исторически събор в Киев, за да създадат нова национална църква – ход, заклеймен като схизма от руското духовенство. Съборът се свика, след като Вселенският патриарх Вартоломей I от Константинопол, духовният лидер на всички православни християни по света, призна независимостта на Украинската църква от Москва.

В знак на протест Руската православна църква прекъсна връзките си с Константинопол. Освен това от Руската православна църква изказаха опасения, че всички нейни църкви в Украйна могат да бъдат иззети.

Преди събора патриарх Кирил – главата на Руската ортодоксална църква, призова религиозни и световни лидери да предпазят вярващите в Украйна от „преследване“.

- реклама -