Порошенко обяви прекратяване на военното положение в Украйна

Порошенко обяви за прекратяване на  военно положение в Украйна, съобщи агенция ТАСС.

„Днес в 14:00 (15:00 мск) е прекратено военното положение. Това е най-важното решение, което се основава на анализ на текущата ситуация в сферата на сигурността“, – каза той, кaто отбелязва, че не планира да удължава срока му . Той обяснява своето решение с това,  че не трябва да се налагат ограничения на правомощията на гражданите и на тяхното право да избират и да бъдат избирани. Порошенко е гарантирал, че президентските на  избори ще се състоят, както е планирано на 31 март 2019 година.

В същото време той коментира:

„ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа) потвърди данните на нашето разузнаване, в района на Луганск са намерени скрити системи за реактивен огън „Град“, увеличено количество артилерия и не са оттеглени танковете. Не е намаляло и и военното присъствие на Русия в Азовско море“, заяви президентът на Украйна.

„Искам да подчертая, че руската заплаха не е изчезнала. Ще бъда откровен с вас, ако не бяха изборите, ние бихме поискали от Върховната рада да продължи това военно положение“, заяви той.
„Защо взимам решение да не продължа военното положение „Защо решавам да не продължа военното положение. Защото имаме две заплахи: от една страна, заплахата от пряка военна агресия, а от друга – заплахата за настъпление срещу демократическите права и свободи на гражданите“, отбеляза украинският президент.
Въпреки това, по думите на Порошенко, по време на военното положение, отбранителните способности на въоръжените сили на Украйна и други звена на отбранителния сектор „са получили съвсем друго измерение“.
„Свършена е много работа за съкращаване на сроковете за създаване на бойна координация, за доукомплектоване за сметка на резерва от първия призив и за модернизацията на въоръжението и военната техника от цялото общество. Хората трябва да знаят какво е направено за този месец и как бяха засилени отбранителните възможности на държавата“, заяви държавният глава.

- реклама -