Гърция

Поредни сблъсъци между бежанци и полиция край Атина – СНИМКИ, ВИДЕО

Гръцки медии съобщиха за пореден сблъсък между полиция и мигрантите, които обявиха неподчинение край лагера „Диавата“ край Солун.

Трети ден бежанците правят непрекъснати опити да пробият полицейската охрана и да се отправят към границата на Северна Македония. Стотици хора, включително много майки с деца, пристигнаха в мигрантския лагер „Диавата“ край браздата и започнаха да опъват палатки. Напливът на мигранти беше предизвикан от слухове в социалните мрежи за планирано масово пресичане на северозападната гръцка граница с Албания в началото на април.

При приближаването до кордон срещу протестиращите отново е пръскан сълзотворен газ, включително срещу деца

В отговор чужденците са започнали да хвърлят камъни срещу органите на реда. Те издигат и плакати с искане към гръцките власти да отворят границата.

Междувременно Макдония заяви, че е в готовност да се изправи пред нарастващия бежански натиск към тях.

„Наблюдаваме ситуацията с мигрантите на южната граница. В резултат на фалшиви новини, част от бежанците, които са били настанени в Гърция, са решили, че балканският маршрут е отворен и затова са тръгнали масово към нашите граници. Вчера проведохме консултации с Министерството на вътрешните работи и решихме, че двете ведомства могат да си сътрудничат и че сме готови да се изправим заедно пред нарастващия натиск върху границата. Това показва, че е важно да бъдем бдителни и готови“, заяви вицепремиерът и министър на отбраната на Македония Радмила Шекеринска.

Тя допълни, че ситуацията се следи отблизо и не е случайно, че има постоянно присъствие и на армията.

Десетки хиляди мигранти – основно от Сирия, Ирак и Афганистан, са блокирани в Гърция, след като балканските държави затвориха границите си през 2016 година и прекъснаха така нареченият Балкански маршрут към Северна Европа.

- реклама -