Поредна седмица в Белград протестират срещу режима на сръбския президент Александър Вучич.

В 19.00 часа българско време в Белград започна 18-ят граждански протест срещу режима на сръбския президент Александър Вучич.

Множеството се събра пред сградата на правителството. Организаторите на протестите от сдружението „1 от 5 милиона“ съобщиха, че няма да се отправят пред сградата на телевизия „Пинк“. Малко преди началото на протеста лидерите на опозиционния „Съюз за Сърбия“ положиха венец пред централата на медията, за която твърдят, че се използва за пропаганда от страна на режима в Белград. До венеца имаше снимка на убития лидер на косовските сърби през януари 2018 г. в Косовска Митровица Оливер Иванович и надпис: „Ще разберем кой те превърна от телевизия „Пинк“ в мишена“.

Пред множеството се обърнаха лидерите на Демократическата партия и артистът Бранислав Лечич.

Днес собственикът на Пинк Желко Митрович заплаши да „хвърли фекалии срещу протестиращите, ако се съберат пред телевизията“. Малко след това Вучич предупреди, че „полицията в един момент ще трябва да реагира срещу насилието“. Според него „протестиращите искат да предизвикат полицията“.

Нашата цел е сваляне на диктатора. Ние не търсим сблъсъци с полицията. Те са наши служители, каза Лечич и добави: Да поздравим студентите, които се присъединиха към нас и всички заедно да се отправим към Площада на Републиката, един от символите на свободата и правовата държава.

- реклама -