Пореден удар по джоба: Хлябът се готви за скок от 1 юли

Пореден удар по джоба: Хлябът се готви за скок от 1 юли. Обратен ефект от въведения таван за надценка. Задава се проблем с доставките на някои видове хляб и ръст на цените от началото на следващия месец, алармират от бранша.

Причината за това са последните промени

в Закона за ДДС, според които от 1 юли до 31 декември 2024 г. максималната надценка при продажбата на бял хляб, “Добруджа” и типов става 15 на сто, докато по принцип тя е между 40 и 55 процента. Това е общият размер на надценката, която може да слагат доставчици и търговци на дребно върху

цената на производителя или вносителя.

Решението за таван на надценката беше взето от предишния парламент в края на април. Гласувано бе също нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното да се удължи до края на тази година. Още тогава браншът остро реагира на ограничителната мярка и предрече трус по веригата производител- търговец-купувач.

Народното събрание задължи министерствата

на икономиката и на финансите да изготвят анализ за ефекта от вече гласуваната промяна. Анализ обаче няма, а решението за пределната търговска надценка се изтълкува като предизборен популистки ход, твърдят от Сдружението за модерна търговия (СМТ).

„Въвеждането на подобни ценови

ограничения може да доведе до редица нежелани последици и да засегне не само търговците, но и потребителите в дългосрочен план“, коментира изпълнителният директор на СМТ Николай Вълканов. Той предупреждава, че най-потърпевши ще бъдат търговците на дребно.

В резултат на пределната търговска надценка

от 15% е напълно възможно те да не могат да покрият разходите си, свързани с реализацията на продукта – транспорт, склад, наем, работна ръка, маркетинг, еленергия, финансови разходи и др. Това крие риск от влошаване на асортимента от предлаганите стоки

или повишение цените на други артикули,

като в крайна сметка, потърпевш ще бъде крайният потребител. Има и друга опасност – ако за част от търговците стане неизгодно да предлагат видовете хляб, попадащи в обхвата на регулацията, те може да престанат да ги поръчват и предлагат.

Това ще доведе до изкуствено занижаване

търсенето на въпросните артикули, съответно ще навреди на производителите и ще ограничи потребителския избор. Вълканов обръща внимание, че няма яснота кой и как ще следи за спазването на регулацията, както и предвидени ли са санкции за неспазване.

На фона на търговските неволи

производителите нямат ограничение за вдигане на цените, въпреки че пшеницата поевтинява. По данни на Министерството на земеделието и храните средната изкупната цена за месец юни e с ниво от 390,50 лв./тон – при средна цена от 414,80 лв./тон за същия месец на 2023 г.

В момента в различните търговски обекти

цената на хляб „Добруджа“, нарязан, с тегло 830 г, варира от 1,99 до 2,19 лв. В същия диапазон се предлага и типовият хляб. Бял хляб – нарязан тост, 550 г, е средно 2,49 лв./бр. Иначе в някои търговски вериги предлаганият селски хляб,

също бял, струва 3,29 лв. за 450 г.

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов наскоро коментира, че няма причина цената на хляба да скочи, но отбеляза, че все пак пшеницата е борсова стока, и може да има срив или покачване.

- реклама -