Пореден ден на опашка пред следствието от министри, разпитвани за ваксините

Пореден ден министрите от кабинета на Борисов 2 на разпит в следствието за дарението на турските ваксини. Днес приоритет при разпитите бяха бившите министри от правитеството.

Днес беше разпитан и бившия социален министър от квотата на АБВ Ивайло Калфин. По време на вземането на решението за ваксините той е бил действащ министър.

5174394

На разпит се яви и друг бивш министър Тодор Танев.

„Бях попитан за начина, по който е било взето неприсъствено решение на Министерския съвет за дарение на ваксини. Всяко решение на МС има 4 компонента.  Първият е спецификата на това, за което става дума – техният ресор. Вторият е целесъобразност, третият – юридическа пригодност и четвъртият – финансовата част от решението. Министрите от други ресори съгласуват единствено и само целесъобразността”.

5174601„Когато става дума за здраве на деца, когато преди това има обосновка на качеството на това, което се прави, потребността му, а също така и обяснение в документите, че е добре да се бърза, за да може при много по-ниска тарифа това нещо да бъде в България, вероятно защото това беше отдавна, е било взето от мои колеги , включително и от мен. До момента не е доказано, че тези ваксини са лоши”, обясни Танев.

В следствието дойде и бившият правосъден министър Христо Иванов, който е усмивка заяви: „Идвам за ваксинация“.

5174610

 

- реклама -