Чехия

Популистите печелят парламентарните избори в Чехия

Движението АНО на милиардера популист Андрей Бабиш води на парламентарните избори в Чехия. Веднага след нея се нарежда крайнодясната антиевропейска партия „Свобода и пряка демокрация“ (СПД).

Това показват първите частични резултати след вота при обработени резултати от 31% от избирателните секции.

АНО получава 32% от гласовете, а СПД – 11,6%.

Наричан „чешкия Доналд Тръмп“, Бабиш е собственик на конгломерата „Агроферт“ и е вторият най-богат човек в страната

Роденият в Словакия 63-годишен милиардер, който служи като финансов министър от 2014 г. до май 2017 г., се радва на подкрепа въпреки обвинения срещу себе си в съмнителни бизнес сделки и сътрудничество с комунистическата тайна полиция през 80-те години.

Едно от най-силните представяния на вота е и това на крайнодесния лидер на СПД – роденият в Токио предприемач Томио Окамура, чиято партия се нареди на второ място със силна антиевропейска, антиимигрантска и антиислямска реторика, сходна с тази на крайнодесните движения в Австрия и Германия.

Евроскептичната дясна демократична партия (ГДП) взима третото място с 10,5%, а антисистемната партия Пиратите получава малко над 10%.

Социалдемократите, които бяха начело на досегашното коалиционно правителство с премиера Бохуслав Соботка завършват шести със 7,6% от гласовете на избирателите.

Докато даваше гласа си по-рано днес Соботка предупреди, че вотът ще реши какъв ще бъде фокусът на страната – „дали ще останем част от ЕС и НАТО или екстремистки сили, опитващи се да ни изтласкат от тези структури, ще надделеят“.

Преди социалдемократите се нарежда и антиевропейската Комунистическа партия с 8,5% от одобрението на избирателите.

- реклама -