Депутатите няма да си намаляват заплатите

Парламентът не включи в седмичната си програма предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ за точка в дневния ред, предвиждаща редуцирането на депутатските заплати.

От партията настояваха възнагражденията на депутатите да бъдат свити до средната заплата за страната, която по данни на Националния статистически институт (НСИ) за последното тримесечие на 2020 г. е малко под 1500 лева. След две прегласувания предложението не събра необходимите гласове и не залегна в дневния ред на законодателния орган.

„Едно от най-големите недоволства на хората е именно високото възнаграждение на българските народни представители. В дни като тези, когато бизнесът е на колене, намираме се в социална и икономическа криза, всички хора в неравностойно положение живеят на прага на бедността. Ние, като народни представители, трябва да дадем отзвук от тази зала, че можем да бъде солидарни с българските граждани“, аргументира предложението на парламентарната група депутатът Живко Табаков.

Според ГЕРБ пък животът на този парламент ще бъде прекалено кратък, за да се правят подобни и други предложение, за които няма време да бъдат подложени на гласуване на две четения.

„Много е нелепо това, което се случва. Има неща, които този парламент би могъл да реши, но то няма време. Няма да има и второ четене на тези законопроекти. Фундаментални промени се предлагат, при положение, че всички знаем, ние може и да не заседаваме другата седмица. Наблъскали сме дневния ред с някакви точки. Ако г-жа Нинова беше направила правителство, разбирам нещо да се върти, някаква дейност. Ние тук сме в предизборна кампания и превръщаме парламента в посмешище“, посочи Тома Биков.

Поправка в парламентарния правилник, предложена от „Демократична България“, попречи на групата им да вкара в дневния ред на парламента Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се закриват спецсъдилищата и спецпрокуратурите и се урежда начинът, по който делата да продължат, а съдии, прокурори и следователи да работят.

Двете предложения не бяха включени в първоначално представения от парламентарната шефка Ива Митева дневен ред. Но шефът на групата на „Демократична България“ Христо Иванов предложи те да бъдат включени като точки. Правилникът и процедурите за внасяне на законопроекти обаче скараха депутатите в залата. Спорът се въртеше около два текста в правилника – дали може два законопроекта да се предложат в дневния ред през една процедура и дали не трябва да се изчакат 72 ч. от внасянето на доклада на комисията в парламента до разглеждането в пленарната зала. Последният текст бе променен именно от „Демократична България“, но тълкуването му се оказа спорно за депутатите.

Предложението ви не е прецизно. Недопустимо е според правилника да се предлагат два законопроекта, затова ви апелирам да изберете само едно предложение, скочи Хамид Хамид от ДПС.

Шефката на парламента му отвърна обаче, че в правилника е записано, че всъщност само по едно предложение може да прави депутат, а не групата и изчете текста от правилника.

Много правилно изчетохте текста – могат да се правят отделни предложения, идеята ми беше, че не е прецизно в едно предложение да се съдържат два отделни законопроекта. Нещо повече – не видях да е постъпил доклад на правната комисия, отвърна Хамид.

Не е постъпил доклад, но комисията е разгледала тези законопроекти, каза пък Митева. Тя предложи да не ги поставя на гласуване, защото по правилник, ако няма доклад на ресорната парламентарна комисия, предложенията се недопустими.

Христо Иванов пък предложи да се гласуват отделно щом това „притеснява колегите“, но Митева отвърна, че ще го включи в дневния ред, когато има доклад на комисията по правни въпроси.

Поради дългото заседание последния път, докладът беше подписан тази сутрин в 8:30, но е депозиран в деловодството в 9,06 ч., взе думата и шефът на правната комисия Радостин Василев.

72 ч. трябва да минат от внасянето му в деловодството до разглеждане в зала, настоя обаче Хамид.

72 ч. за стенограмата, не за разглеждане на законопроекта, отвърна му пък Митева.

Доколкото си спомням – докладите на комисии да бъдат представяни не по-късно от 72 ч. в пленарната зала  беше предложение именно на колегите от „Демократична България“. Нека го уважим. Тази седмица няма как това да бъде гледано в залата, отново настоя Хамид.

Не от внасянето до гледането, а от гласуването до внасянето, върна му зам.-шефката на НС Татяна Дончева.

Митева обаче изчете правилника, от който стана ясно, че 72 ч. трябва да има до разглеждането в зала от това в комисия. И затова реши да продължи напред.

Това обаче ядоса депутатката от ДБ Надежда Йорданова и тя поиска думата. „Правя две бележки. Първо стана ясно от разпоредбата така, както я изчете председателят, че е за публикуване на протоколите от съответните парламентарни комисии, а не за разглеждане на докладите. Моля да бъде прилаган еднакъв стандарт спрямо всички точки в дневния ред, в противен случай бламираме собствената си работа“, каза тя.

Аз също апелирам да бъде прилаган еднакъв стандарт, коментира Димитър Главчев от ГЕРБ. По-рано той поиска от дневния ред да отпаднат предложенията на БСП и „Изправи се! Мутри вън“, с които се предлагат увеличения на пенсиите, защото няма два месеца от внасянето им в деловодството и също по тях няма постъпили доклади. Митева тогава обаче му обясни, че те все пак ще влязат в залата, защото за това са се разбрали партиите на председателски съвет.„

Точките са включени за разглеждане в днешния дневен ред на бюджетна комисия на първо четене. Какво ще гледаме? Обръщаме всичко с хастара нагоре, настоя Главчев.

Нямам силни чувства към този законопроект, но текстът е за публикуването на интернет сайта и той може да бъде гледан в пленарната зала. Дори при по-широкото тълкуване той може да бъде включен в програмата за тази седмица. Опитът да се избегне един законопроект с процедурни хватки не е реден, коментира Кристиан Вигенин от БСП.

Не е много удачно г-н Вигенин да го слушаме за процедура, защото на последното заседание, което води, в противовес с конституцията, която казва, че се допуска трето гласуване на текст, по който има противоречие, той не допусна това гласуване. И аз се отнасям скептично към неговото тълкуване, каза Йордан Цонев от ДПС. Той настоя, че щом докладът е постъпил след 9 ч., то точката ще се гласува, когато изтекат сроковете и правилникът позволява.

Когато изтекат сроковете, наистина е внесен в 9,05 ч. и когато в петък сроковете изтекат, ще направя предложение по правилника, отвърна Митева.

- реклама -