сн. БГНЕС

Поне 200 са наводнените къщи в Карловско след тежките порои

През цялата нощ останаха под наблюдение критичните участъци по течението на придошлата река Стряма, която наводни 5 села в Карловско. Тежките порои, които изляха над 190 литра вода на кв. метър, доведоха до разрушаването на няколко моста, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина.

Големи са пораженията по инфраструктурата, все още няма електрозахранване. Най–сериозно пострадали са  карловските села Каравелово и Богдан, откъдето снощи бяха евакуирани бедстващи.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов съобщи, че водата вече е понамаляла, а снощи до късно са евакуирани хора от залетите къщи, предаде БНР.

„Вадени са хора и извън населените места, които са по вили, с хеликоптери, със спасители с въжета. Нямаме повече информация за бедстващи хора“.

Днес ще се направи пълна проверка къща по къща, за да се провери да няма останали бедстващи хора в откъснатите села Богдан и Каравелово.

„Има отнесени няколко моста и отнесени улици. Днес сме осигурили доставката на храна и вода за хората. Ако можем да възстановим единият мост, ще бъде по него или пак хеликоптери ще се включат“, каза още кметът.

Снощи 7 души с хронични заболявания от залетите къщи са били настанени в карловската общинска болница.

Днес трябва да се осигури достъп до населените места.

Кметът на община Карлово не се ангажира с обобщение на щетите на този етап.

„В село Богдан наводнените къщи са поне 120 – 150, в различна степен. В Каравелово са около 60, а в Слатина – също има. Не по-малко от 200 са наводнените къщи“, посочи градоначалникът.

Очаква се днес те да бъдат освободени, след като фадроми разчистят пътя до блокираната им кола.

По данни на дежурния в пловдивската пожарна река Стряма е започнала да прелива в района на Войводиново и 134-ти км на магистрала „Тракия“.

- реклама -