Помпео

Помпео: САЩ вярват, че украинския самолет е бил свален от иранска ракета

САЩ мислят, че украинският самолет, който се разби след излитането си от Техеран, вероятно е бил свален от иранска ракета. Това заяви днес държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от световните агенции.

„Ние смятаме, че този самолет вероятно е бил свален от иранска ракета“, каза Помпейо на съвместна пресконференция с американския министър на финансите Стивън Мнучин. Той допълни, че САЩ ще оставят разследването да се води, преди да направят окончателни изводи.

сн. БГНЕС

Иранският генерал Касем Солеймани, убит при американски въздушен удар в Ирак, е планирал атаки срещу посолства на САЩ, заяви още Помпейо, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Той уточни, че Солеймани е планирал непосредствени нападения срещу американска инфраструктура, включително посолства, военни бази и други съоръжения в Близкия изток.

САЩ въведоха днес нови санкции срещу Иран в отговор на иранските ракетни удари по бази в Ирак, в които е имало американски военнослужещи, предадоха световните агенции, като се позоваха на министъра на финансите Стивън Мнучин.

сн. БГНЕС

Санкциите са насочени срещу осем високопоставени представители на режима в Техеран, които са работили за постигане на иранските цели за дестабилизация. Санкционирани са и големи стоманопроизводители, производители на алуминий, мед и желязо в Иран.

Сред санкционираните 17 производители и компании, има и мрежа от три юридически лица, базирани в Китай и на Сейшелските острови, и един кораб, използван при покупката, продажбата и трансфера на ирански метали. Сред санкционираните са и компании, участващи в доставката на компоненти на ирански производители на метали.

източник: БТА

- реклама -