Помпео
сн. БГНЕС

Помпео обеща хърватите скоро да пътуват без визи до САЩ

Хърватските граждани скоро ще могат да пътуват до САЩ без визи, съобщи днес държавният секретар на САЩ Майк Помпео в Дубровник.

Той  заяви пред агенция Хина, че това ще се случи „през следващите месеци“ и изрази надежда, че споразумението за безвизов режим с Хърватия ще бъде подписано „много скоро“.

сн. БГНЕС

Помпео обяви, че споразумението за избягване на двойното данъчно облагане между Съединените щати и Хърватия може да бъде постигнато скоро с цел допълнително „укрепване на икономическото сътрудничество между двете страни“.

Той смята още, че отношенията между двете страни са силни и че американската страна иска да бъде сигурна, че „винаги, когато има възможност американска компания да инвестира в Хърватия или хърватска в САЩ, нищо няма да попречи“.

Инвестиционният климат също е важен и Помпео го смята за „доста добър“.

сн. БГНЕС

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че китайските компании, идващи в тази област, се третират по различен начин от европейските или американските, което, както той каза, не помага, а обезкуражава хората да инвестират капитал в Хърватия. Той обаче заяви, че е оптимист, че нещата ще се подобрят в тази област.

Майк Помпео е най-високопоставеният служител, който е на еднодневно посещение в Хърватия, откакто Доналд Тръмп е в Белия дом.

Друг висш американски служител, последно посетил Хърватия, е Хилари Клинтън като външен министър през 2012 г.

- реклама -