аптеки аптека, София, лекарства, дефицит, коронавирус

Помощник-фармацевти искат отново да могат да отварят аптеки

Помощник-фармацевти искат отново да могат да отварят аптеки. Достъп до аптека във всяко населено място. За това призоваха от Асоциацията на помощник-фармацевтите.

Те настояват отново да се върне възможността не само магистри, но и бакалаври по фармация да имат право да откриват и управляват аптека.

По думите им така ще се подобри здравната помощ в най-отдалечените райони.

Близо 4 хиляди са помощник-фармацевтите у нас. До 2008 г. те имаха право да получат лиценз и да открият аптека, в която да продават лекарства с и без рецепта.

След направени промени в закона това право вече имат само магистрите.

Все по-малък процент от тях обаче имат желанието да работят в села и малки населени места, казват от Асоциацията на помощник-фармацевтите.

Така, на практика, стотици хора остават без животоспасяващи медикаменти.

Преди 18 години помощник-фармацевтът Виолета Пеева получава лиценз да открие първата аптека в родното си село Шейново.

След промените обаче е принудена да затвори обекта и да отвори дрогерия. Така списъкът с медикаменти, които може да продава, намалява драстично.

„Ние сме учили фармация, ние сме учили химия, така че нашата работа е в аптека, не в дрогерия.

Тук населението е 50% възрастни хора, които имат нужда от лекарства. Качват се по автобуси и таксита, за да стигнат до града. Не напразно някои хора казват: „Можем без кмет, но не и без аптека”, споделя Пеева.

Лекари, общински болници и фармацевти алармират за възможни проблеми в здравеопазването

Помощник-фармацевтите настояват и отново да имат право да консултират пациенти за състоянието им или как да приемат дадено лекарство. Сега това се случва в нарушение на закона, ако липсва друг здравен специалист.

„Тук мерим кръвно по 5-6 пъти на ден – без да се заплаща. Правим компреси, викаме бърза помощ и даже понякога ни благодарят, че сме дали правилни напътствия, че сме помогнали на хората”, споделя помощник-фармацевтката.

От ресорната асоциация виждат и друг парадокс – докато са имали право да откриват аптеки, изискването е било да имат полувисше образование, а сега дори за да работят им е необходимо висше. „Има отдалечени места, където в годините назад работиха само помощник-фармацевти и бяха управители на аптека с по-ниска квалификация. А сега сме бакалаври, което е по-високо ниво, а не можем да го правим. Хората, които са правили закона, най-вероятно са си мислили, че всички магистри ще се втурнат навсякъде, но не се получи”, казва Емилия Желязкова. Сега помощник-фармацевтите са в нарушение дори ако продават лекарства без лекарско предписание.

Пред NOVA здравният министър проф. Христо Хинков заяви, че тепърва ще се запознава и с този казус.

- реклама -