Помощ: Даряваме и в Одрин за пострадалите + карта на пунктовете (Обновява се)

Помощ: Даряваме и в Одрин за пострадалите. Българи ходят в Одрин за дарения вместо на пазар. На банковата сметка, обявена от турското посолство в София, са постъпили 440 хиляди евро от фирми,

организации и граждани от България.

Много граждани от България пристигат тези дни в пограничния град Одрин със собствен превоз, за да направят дарения за пострадалите от земетресенията в Южна Турция. Преди това валийството (областното управление) в Одрин обяви кампания за набиране на помощи за пострадалите.

Първи се отзоваха комшиите от съседна България. Вместо да пазаруват, сега те идват, за да дарят помощи за пострадалите от земетресенията. Даренията се събират в спортната зала Мимар Синан в града, съобщава сайтът Хаберлер.

Даренията са главно завивки, одеяла, дрехи,

храни, хигиенни препарати. Предават ги на служителите от областната Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации ,които организират приемането и доставянето им по-нататък.

„Една нашенска поговорка казва, че

„един съсед има нужда от друг съсед,

дори за най-малките неща“. Ние сме най-близки комшии, имаме близки от двете страни на границата. Ето защо преживяваме нещастието като наше. С даренията, които направихме, искаме да покажем, че болката на пострадалите е и наша болка, че трябва да си помагаме. Сигурна съм, че и комшиите от Турция биха се отзовали със същата готовност, когато има пострадали в България”, сподели Меляхат от Кърджали, която пристигнала днес

в Одрин със съпруга и 18-годишния си син.

По информация на одринските власти от България в Одрин са пристигнали 14 688 броя одеяла, два генератора, 77 броя отоплителни уреди, 119 тона храни и 51 тона дрехи, събрани при съвместна кампания на турското посолство в София и Движението за права и свободи.

А на банковата сметка, обявена от турското посолство

в София, са постъпили 440 хиляди евро от фирми, организации и граждани от България, които ще бъдат преведени към Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Междувременно Столична община открива 7 пункта за дарения за пострадалите в Турция. Столичният общински съвет заедно със Столична община откриват 7 пункта за приемане на дарения за пострадалите от земетресенията в Турция, съобщиха от пресцентъра на общината.

Необходимите неща за съседите ни са:

1. Палатки за ниски температури

2. Нови одеала
3. Генератори за ток
4. Печки за отопление на газ
5. Външни батерии за мобилни телефони
6. Нови зимни якета

Пунктовете ще работят от 9:00 до 18:00 ч.

Доброволци ще приемат дарения на следните адреси:

– Пазар „Иван Вазов”, павилион В9 на бул. „Петко Тодоров“;
– Пазар „Ситняково”, павилион 31 на централен сектор;
– „Софийски Имоти”, бул. „Черни връх“ 23Б, при североизточния изход на метростанция Европейски съюз;
– „Женски пазар”, ул. „Цар Самуил“ 90 -Б, сграда №10, павилион 1;
– Пазари „Запад“ – на пазар „Люлин 4” и пазар „Красна поляна” в административните офиси;
– „Надежда 4”, фермерски пазар, кръстовището на ул. „Хр. Силянов“ и ул. „Търговска,“ Павилион 2.1;

“Хората в югоизточна Турция имат отчаяна нужда от нашата помощ. Днес изпращаме още 8 души – екип за търсене и спасяване. С тях ще пътува и строителен инженер. Наш дълг е да помогнем на хората в беда, а днес в Турция хиляди имат нужда от помощ”, казва председателят на СОС Георги Георгиев след среща

с посланика на Република Турция у нас.

Два военнотранспортни самолета „Спартан“ с помощи и спасители за пострадалите от серията земетресения заминаха за Турция от авиобаза „Враждебна“.

В поредните два полета са натоварени и четири тона хуманитарна помощ – одеяла и спални комплекти,

осигурени от Българския Червен кръст (БЧК).

На борда на двата самолета има няколко спасители и един строителен инженер.

Със същите самолети довечера у нас се връщат първите изпратени спасители на БЧК, както и кучетата, служители на пожарната, които търсеха оцелели, обясни директорът на  ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. ком. Александър Джартов. Той посочи, че

екипи на пожарната остават в турския град Бесни.

Исканията на турската страна са водещи и именно според тях се координира всеки един полет. Красимир Димитров от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община обясни, че строителният инженер с двама строители ще „прокарват тунели“ в съборените сгради, за да могат спасителите да влязат. Четиринайсет души

очакваме да се върнат довечера в София, посочи той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че България изпраща още възглавници за пострадалите, както и постелъчни комплекти. По думите му България има повод за гордост с действията на медиците, доброволците и спасителите, които са на терен.

Всички те заслужават нашето признание,

посочи той и заяви, че страната ни има готовност да изпълни още полети, с които за Турция е възможно да заминат още медици.

„Времето е от критична важност и ние трябва да бъдем горди от това, че като нация успяхме да осигурим навременна помощ.

Трябва да бъдем горди с нашите спасители и медици,

с летците и наземния персонал. С това, че институциите могат да работят съвместно и да окажат помощ на нашата съседка“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в авиобаза „Враждебна“.

Реакцията още от първия ден на трагедията показа, важността на тренировките и ученията, заяви адмирал Ефтимов. Той акцентира върху опита, придобит в учението „Баланс – Мащабно управление на земетресенията

на Западните Балкани чрез съвместни дейности

по трансгранично сътрудничество, в което България участва с два военно-транспортни самолета Spartan C-27J, модул от Столична община за издирване и спасяване в градска среда и аварийно-спасителна техника.

Началникът на отбраната подчерта,

че учението е подпомогнало предоставянето на адекватна реакция при такъв вид събития и подобряването на координацията, взаимодействието и уменията на ръководния и оперативен капацитет при предоставянето на помощ в областта на гражданската защита.

„Благодарение на опита, който имахме, беше възможно в първия ден да извършим четири полета.

Съкратихме процедурите, а хората знаеха

задълженията си и какво трябва да товарят на самолетите, кое е най-необходимото и как да се укрепва то“, допълни адмирал Ефтимов.

В следобедните часове днес с обратен полет в България ще се завърнат 13 служители от Столична община, 12 спасители от БЧК, както и пет кучета, които заминаха за Турция още в първия ден след земетресението,

за да подпомогнат спасителните дейности.

Апокалиптичните земетресения в Турция и Сирия са отнели живота на близо 25 000 души, като пет дни след бедствието все по-малко жертви се откриват живи под развалините, съобщи ДПА.

Според новите данни, публикувани сутринта, само в Турция най-малко 20 665 души са загинали, а 80 088 други са били ранени от двете силни земетресения,

които разтърсиха региона в понеделник.

Други 3553 души са загинали, а 5276 са ранени в съседна Сирия, където международната помощ пристига бавно. Общият брой на загиналите е 24 218 души, посочва ДПА.

Турският орган за борба с бедствията

AFAD съобщи, че повече от 90 000 души са евакуирани от опустошения от земетресението регион, който обхваща 10 турски провинции. Работят над 166 000 членове на спасителни екипи и доброволци, включително повече от 8 000 чуждестранни служители.

Турската обществена телевизия TРТ съобщи,

че след 125 часа спасителните екипи са извадили жив човек от руините в квартал в Антакия. По данни на Сирийския червен полумесец в петък вечерта в сирийския град Джабел от развалините са извадени живи най-малко четирима души.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено