Нобелова награда, литература, Петер Хандке, Олга Токарчука

Полякинята Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке получават Нобел за литература за 2018 и 2019 г.

Двама писатели получиха днес Нобелова награда за литература.

Това съобщиха от Нобеловия комитет в Стокхолм.

Наградата за 2018 г. се присъжда на полската авторка Олга Токарчук „за разказвателно въображение, което с енциклопедична страст представлява пресичането на границите като форма на живот“.

Нобеловата награда за литература за 2019 г. се присъжда на австрийския автор Петер Хандке „за влиятелно произведение, което с езикова изобретателност е изследвало периферията и спецификата на човешкия опит“.

През 2017 г. Академията бе шокирана от скандала, поради който няколко членове бяха принудени да напуснат.

В центъра на скандала беше известна културна фигура в Швеция – Жан-Клод Арно, съпругът на една от членовете на Академията, Катарина Фростенсън.

Общо 18 жени обвиниха Арно в сексуален тормоз. Освен това, по време на разследване, проведено от адвокатската кантора Hammarskiöld & Co, се оказа, че Арно може да се превърне в източник на изтичане на информация за победителите в наградата преди официалното представяне на имената им през 1996, 2004, 2005, 2008, 2014, 2015 и 2015. Шведската академия обвинява Фростенсън в разкриването на информация; тя е принудена да напусне академията. Заедно с нея напусна и постоянната секретарка Сара Даний, първата жена на този пост.

На фона на скандала и делото срещу Арно бе решено да се отложи наградата, така че през 2019 г. ще бъдат връчени две награди. Освен това тази година за първи път независими експерти бяха включени в избора на победителя.

- реклама -