Получихме 30 млн. евро за военната помощ за Киев от поискани 57 млн. евро

Получихме 30 млн. евро за военната помощ за Киев от поискани 57 млн. евро. Запрянов: Преведени са ни 30 млн. евро за военната помощ за Киев, заявили сме 57 млн. компенсации.

„По много от въпросите с президента

нямаме различия“, каза военният министър. Заявили сме 57 млн. евро компенсации за помощта, която изпращаме за Украйна, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в предаването „Защо, г-н министър“ по bTV.

Относно това какво ще има в седмия пакет

подпомагане за Украйна, Запрянов посочи, че ще има отново въоръжения и техника, които са излишни за Българската армия. Той подчерта, че процедурата по подготовката на този пакет не е много лесна.

„В момента работим с украинската страна,

като сме обявили това, което на нас ни е излишно, а когато те потвърдят писмено какво искат – тогава тази помощ ще бъде изпратена“, уточни министърът.

„За цялата помощ, която изпращаме, получаваме компенсации. Вече сме заявили сме 57 млн. евро за част от пакетите. Имаме потвърдени 7 млн. и половина евро“, съобщи Запрянов.

Той добави, че САЩ са ни заделили 32 млн. долара,

а една от съюзните държави, с които работим, вече е превела сума около 30 млн. евро.

Попитан усеща ли напрежение между

себе си, като министър на отбраната, и президента, като върховен главнокомандващ, Атанас Запрянов отговори, че няма такива напрежения. Според него президентът е загрижен за състоянието на Въоръжените сили.

„По много от въпросите, по които ние

изразяваме позиции, нямаме различие“, коментира министърът на отбраната.

Според Запрянов няма как да обезсилим нашата армия с помощта за Украйна. По думите му продължаваме да предоставяме само въоръжение, военна техника и боеприпаси,

които са излишни за армията ни.

„Не сме стигнали до момента да посягаме на окомплектоваността, което ще бъде снижаване на бойните способности, но ако достигнем до такъв момент, това не може да стане с решение на правителството. Задължително ще трябва да стане с решение на Народното събрание“, обясни Запрянов.

Попитан как нашата армия се чувства,

когато чува и вижда, че министърът на отбраната и върховният главнокомандващ имат диаметрално противоположни позиции по това как да се постигне мирът в Украйна и как да бъде подпомогната страната, Атанас Запрянов отбеляза, че позицията му съответства на декларациите и решенията на българския парламент.

Той посочи, че ядреното оръжие,

с което НАТО разполага, няма за цел да заплашва никого. Относно това има ли планове НАТО да увеличи своето присъствие на Източния фланг, Запрянов каза, че на този етап няма такива намерения.

Попитан за думите на началника на

„Военно разузнаване“ Венелин Венев пред Народното събрание, че Атанас Атанасов се е опитал миналата година да вербува офицери, като им обещавал израстване в кариерата, и дали е информиран, министър Запрянов потвърди, че е информиран.

„Когато една военна структура се

набърка във вътрешнополитическия живот, това не е добре“, коментира той.

Относно интронизацията на патриарх Даниил, министърът каза, че за него е било чест да присъства в един исторически момент, в който в своето служение встъпи новоизбраният български патриарх.

„Имах възможността да го поздравя

след тържествения марш и да му пожелая успех в това служение, добави Запрянов. Смятам, че протоколът на Светия синод е поискал да има такъв елемент, за да се предаде по-голяма тържественост на събитието“, каза служебният министър по повод военния церемониал след интронизацията.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено