изиска

Полският военен министър иска обвинение срещу Туск за катастрофата до Смоленск

Министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич заяви, че се надява да бъдат повдигнати обвинения към бившия министър-председател на Полша и настоящ председател на Европейския съвет Доналд Туск за въздушната катастрофа до руския Град Смоленск през 2010 г, в която загина тогавашния президент на Полша Лех Качински.

Полша няма да подкрепи Туск за втори мандат в ЕС

Преди ден председателят на управляващата в страната партия „Право и справедливост“ и брат на загиналия Ярослав Качински заяви, че парламентът на страната няма да подкрепи кандидатурата на Туск за втори мандат на поста му.

Причината- защото в родината му се провеждат разследвания, в резултата на които може да бъдат повдигнати обвинения срещу него.

„Аз също се надявам, че такива обвинения ще бъдат повдигнати. Г-н Туск ясно, многократно повтаряше, че поема отговорност за всичко, което се е случва във връзка със смоленското разследване“, заяви в телевизионен ефир Антони Мачеревич.

Той смята, че именно Туск „е отговорен за избора на такава процедура, опираща се на т.нар. Чикагска конвенция, която лиши Полша от всички права“.

„Това е отговорността на г-н Туск – той се съгласи, реши да даде в ръцете на Русия цялото разследване. Това има своите последствия“, заяви Мачеревич.

- реклама -