полският

Полският Сенат одобри спорната съдебна реформа на фона на масови протести (СНИМКИ)

Сенатът в Полша одобри противоречивата реформа на Върховния съд в ранните часове на съботата въпреки множеството предупреждения на ЕС, апелите на Вашингтон и масовите протести в страната.

Така промените в законодателството получиха подкрепата на 55 сенатори, 23 гласуваха „против“, а двама се въздържаха.

По-рано и долната камара на законодателния орган, която се контролира от управляващата партия „Закон и справедливост“, гласува с 235 гласа „за“ срещу 192 „против“ и 23 въздържали се в подкрепа на законовото изменение, което дава на министъра на правосъдието властта да подбира съдебните кадри и да сформира по свое усмотрение състава на Върховния съд – органа, потвърждаващ резултатите от изборите.

Сега държавният глава Андрей Дуда държи в ръцете си окончателното решение дали да подпише законопроекта, да му наложи вето или да го изпрати за преглед на Конституционния съд. Той разполага с 21 дни, за да направи своя избор. Опозицията и протестиращите призовават Дуда да наложи вето върху реформата, както и на още две неотдавна приети мерки, които според тях увеличават контрола над изпълнителната власт над съдебната.

полският

Протестиращите дори обявиха мерките за „държавен преврат“, въпреки че управляващата партия „Право и справедливост“ продължава да настоява, че реформите не са нищо повече от рационализиране на съдебната система и улесняване на борбата с корупцията.

В отговор Европейската комисия заяви, че може да наложи на Полша глоба в случай, че бъде приет пореден спорния закон.

„Делото може да завърши с високи глоби, надвишаващи 300 000 евро за всеки ден на нарушение на законодателството на Европейския съюз“, пише порталът, който посочва също, че за налагането на глобата не е необходимо единодушно одобрение от всички държави членки.“

Снощи десетки хиляди поляци излязоха по улиците на градовете, за да протестират за пореден ден срещу закона, който според тях е „смъртната присъда“ на независимата съдебна система в страната.

- реклама -