Анджей Дуда Полша окупация ЕС партия

Полският президент сравни членството в ЕС с окупация

Президентът на Полша Анджей Дуда сравни членството в Европейския съюз с предишната окупация на страната му от Русия, Австрия и Прусия.

Това предадоха световните медии.

Дуда каза, че днес, като и през 123-те години между 1795 и 1918, когато поляците са били под окупация, „в далечни столици решаваха вместо нас…вземаха парите, които печелим с труда си и всъщност ние работим заради други”.

Президентът направи изявление в Югозападна Полша по случай 100 години от възстановяването на националния суверенитет след Първата световна война.

Дуда каза, че „днес Полша е суверенна и независима и вярвам, че ще живеем все по-добре. Говорете за това с децата си”, призова президентът.

Полша се присъедини към ЕС приз 2004 и е най-големият получател на европейски средства от Брюксел, на стойност около 10 млрд. евро.

Дуда е близък съюзник на управляващата дясна партия „Право и справедливост”, която дойде на власт през 2015.

Оттогава отношенията между Варшава и ЕС се влошиха, основно заради противоречивата съдебна реформа, която постави съдилищата под контрола на правителството. През декември м. г. Брюксел започна безпрецедентна наказателна процедура срещу Варшава. Това може да доведе до лишаване на Полша от право на глас в общността.

- реклама -