Беата Шилдо Полша Макрон изказване

Полският премиер: Изказването на Макрон за Полша е арогантно

Полският премиер Беата Шидло определи като „арогантно“ изказването на френския президент Еманюел Макрон, че страната няма отношение към развитието на ЕС и действа срещу неговите интереси.

„Може би неговите (на Макрон) арогантни коментари са резултат от липсата на политически опит, което аз мога да разбера, но очаквам, че той ще се реваншира за тази своя слабост и ще бъде по-въздържан в бъдеще“, каза Шидло в коментар за полски сайт.

Изказването на Макрон по време на визитата му в България предизвика реакция и в полското външно министерство. Първият дипломат на Варшава Витолд Ващиковский заяви, че коментарите на Макрон са неоправдани и страната му не се намира в изолация. Външният министър припомни, че в страната е имало среща между него и колегите му от Румъния и Турция, както и посещение на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Макрон не следи внимателно пресата и не знае какво се случва в нашата част на Европа. Това понякога се случва“, каза Ващиковский.

По-рано днес от Варна Макрон заяви, че Полша действа против интересите на обединена Европа и е против реформи в практиката, при която фирми изпращат на временна служба работници от страни с по-ниско възнаграждение в по-богати държави, без обаче да плащат местните по-високи социални осигуровки или т. нар. социален дъмпинг.

- реклама -