Полският парламент
Полският парламент

Полският парламент: Масовото избиване на поляци от украинци е геноцид

Долната камара на полския парламент (Сейм) призна за геноцид масовото изтребване на поляци от Организацията на украинските националисти (ОУН) и Украинската въстаническа армия (УВА) във Волинска област по време на Втората световна война.

В подкрепа на това решение застанаха 432 депутати, 10 се въздържаха.

Нито един депутат не гласува против.

С новото решение на Сейма

„11 юли се определя за Ден в памет на полските жертви на геноцид, извършен от ОУН-УВА и отдава почит на паметта на жертвите на геноцида, извършен от украински националисти“.

Текстът посочва, че в периода 1943 – 1945 година са убити 100 000 души. Точното число на жертвите все още не е изяснено, като по-голямата част от тях не са получили достойно погребение.

Текстът признава и полските репресии, извършени срещу украинци.

„Спомняйки си престъпленията на украинските националисти, не можем да пренебрегнем с мълчание полските ответни акции в украинските села, в резултат на които загинаха цивилни“, се казва в решението на депутатите.

През 1943 година украинските националисти започват кампания по избиването на полското население във Волиния. Кулминацията на тези събития е на 11 юли 20143 г., когато отряди на ОУН-УВА атакуват около 100 населени с поляци места.

През 2013 г. полският сейм прие резолюция по повод 70 години от трагедията, където тези събития се определят като „етнически чистки с елементи на геноцид“.

Историята

Става дума за истинско клане. ОУН-УВА буквално колят населението с ножове и брадви, за да пестят патрони. Деца също не са били пощадени при тежките престъпления.

В същото време съвременните украински националисти героизират извършителите на някогашния геноцид и техния лидер Степан Бандера. Тази тенденция придоби национален характер в хода на събитията от Майдана и след тях през зимата на 2013-2014 година

- реклама -