WADA

Хванаха полски щангист с допинг в Рио

Полският щангист Томаш Желински, брат на олимпийския шампион от Лондон 2012 Адриан Желински, бе уличен в употреба на допинг в Рио де Жанейро. Това съобщи порталът sport.pl.

Желински трябваше да се състезава в събота, но вместо това се налага да напусне Бразилия незабавно. Още при пристигането му в Рио Томаш е дал допинг проба и тя се е оказала положителна.

В организма му е бил открит стероида нандролон.

Желински не е първият щангист, който „гори“ с допинг в Рио де Жанейро. Същата съдба сполетя кипъреца Антонис Мартасидис.

Българските щангисти и нандролона

Ангел Генчев стана Олимпийски шампион в Сеул през 1988-а. В изтласкването подобрява световния рекорд в двубоя със 197,5 кг от втория опит, а с 202,5 кг в третия записва нов световен рекорд и в движението, и в двубоя. Печели златен медал със смазваща преднина пред конкуренцията. Ден след подвига се развива страхотен скандал – той трябва да върне медала. Олимпийската му титла, както и тази на Митко Гръблев са анулирани заради допинг. В пробите, които двамата спортисти са дали, е открит нандролон. Останалите български щангисти са спрени от участие.

„Олимпиадата в Сеул беше първата от 12 години, която се проведе нормално, без бойкоти. И руснаците искаха да доминират на всяка цена. Да не съм идиот да взема допинг преди състезание. 22 дни не съм ял нищо, защото трябваше от 75 килограма да стана 67, за да заместя мой съотборник. Сънувах водопади, пиех само минерална вода от затворени шишенца. Всичко стана, защото Иван Абаджиев отказа на СССР да се поделят медалите. Те се ядосаха и някои наши трябваше да изхвърчат, за да може съветски щангисти да спечелят титлите“, категорично заявява Генчев.

- реклама -