Полша въвежда временен контрол по границите заради срещата на НАТО

Властите в Полша въведоха временен контрол по вътрешните си граници с държавите от Шенгенската зона и замразиха трафика с руската Калининградска област и с украинските територии, предаде агенция ТАСС. Мерките са взети заради срещата на върха на НАТО, която ще се проведе във Варшава на 8 и 9 юли.  На 26-31 юли в Краков ще се проведат и католическите Световни дни на младежта.

Ограниченията за вътрешните граници в ЕС ще действат до 2 август, а кога ще бъде възобновен местният трафик с Русия и Украйна, от Варшава ще съобщят допълнително. Ограничения се въвеждат и за въздушния трафик – от 7 до 10 юли на малките самолети ще бъде забранено да летят в 100-километров радиус от Варшава, а големите лайнери ще трябва да променят своя курс, ако минават над центъра на града.


Според полската гранична охрана, за разлика от процедурите по външните граници, контролът на границата с Германия, Чехия, Словакия „ще се извършва селективно по отношение на отделни лица“, въз основа на анализ на риска и информация, предоставена от службите по сигурността на другите страни. „Ние не очакваме никакви трудности“, – каза говорител на граничната охрана Агниешка Голиас.

Като цяло пунктовете на Полша към Европейския съюз са 285. Там може да бъде премината границата и да се очакват проверка. Граничните служители ще използват специални автомобили. Те са оборудвани с всички необходими съоръжения за достъп до бази данни, прибори за проверка на документи, идентификация на наркотици и радиационен мониторинг.


- реклама -