Полша
сн. БГНЕС

Полша въвежда локдаун в цялата страна, локалните мерки били неефективни

Полските власти въвеждат карантинни мерки в цялата страна поради нарастващата трета вълна на епидемията. Това заяви на пресконференция ръководителят на Министерството на здравеопазването на републиката Адам Недзелски.

„Решихме да въведем едни и същи ограничения и норми в цялата страна“, каза той.

През последните седмици в републиката беше въведено заключване само в определени региони. Според министъра хотели, културни и спортни съоръжения ще бъдат затворени в цяла Полша, а работата на търговските центрове ще бъде ограничена.

Освен това дистанционното обучение в 1-3 клас ще бъде възобновено.

„До 9 април, през следващите три седмици, въвеждаме дистанционно обучение“, добави той.

„Впечатлени сме от новите цифри„, каза министърът за около 25 000 нови случая на ден, отбелязвайки и голямата динамика на растежа. „Третата вълна се ускорява“, заяви Недзелски. „Във връзка с тази ситуация трябва да предприемем решителни стъпки„, каза той.

Решението за широкомащабно въвеждане на карантинни мерки ще влезе в сила на 20 март и ще бъде валидно до 9 април. Според министъра, ако кривата на заболеваемост продължи да расте, „може да се наложи да се вземат нови решения, което ще означава още по-сериозни ограничения“.

Броят на хората, заразени с коронавирус в Полша през последния ден се е увеличил с 25 052 души, което е най-високата цифра от ноември миналата година. Общо от 4 март 2020 г., когато е открит първият случай на коронавирусна инфекция в републиката, 1 956 974 души са заразени с нея, 48 032 са починали, 1 593 165 са се възстановили. През целия период на епидемията над 10,8 милиона тестове за коронавирус са направени в страната.

- реклама -