Полша се прости със своя герой! Погребаха шофьора на камиона, който се вряза в коледния базар в Берлин

Стотици опечалени се събраха в петък в малка полска църква, за да се сбогуват с шофьора на камиона Scania, убит от тунизиеца Анис Амри, който използва превозното средство за атаката срещу коледния базар в германската столица Берлин, съобщава телевизия Sky News, цитирани от temaonline.bg

37-годишният Лукаш Урбан е чакал да осъществи доставка на стомана в Берлин, когато камионът му е бил отвлечен от терориста Амри.

Полският президент Анджей Дуда се присъедини към семейството на трагично загиналия Урбан, неговите приятели и съседи в църквата на село Бание, край полско-германската граница.

_93183953_037042697-1На церемонията присъстваха също така представители на германското посолство във Варшава и много полски политици.

Говорителят на полския президент обяви предишния ден , че Андоей Дуда ще присъства на траурната церемония, за да изрази своя „огромен респект към Лукаш Урбан, който в очите на поляците е герой и изключително смела личност“.

_93183187_037043282-1Премиерът Беата Шидло изпрати съболезнователно писмо, което бе прочетено пред опечалените и в което тя изрaзява своята „огромна болка и скръб“ от трагичната кончина на Лукаш Урбан, като едновременно с това изразява своите съболезнования и симпатии към неговото семейство.

“Поляци станаха жертва на терористични атаки на ислямските фундаменталисти, но трагедията в Берлин е уникална заради жестокостта и безскрупулната омраза на извършителя“ – казва още Шидло.

За семейството на загиналия шофьор негов британски колега създаде специална Интернет страница за дарения, която вече е събрала £178 000.

_93183189_037043071-1-1На траурната церемония епископ Хенрик Вайман нарече Лукаш Урбан „трудолюбив шофьор, който винаги съвестно е изпълнява своите задължения“.

“Неговата готовност да работи и да бъде в полза на другите винаги са будели доверие и откровено отношение от страна на хората около него“ – каза епископът.

Полският президент се поклони пред тленните останки на Лукаш Урбан, след което изрази лично съболезнованията си пред неговата съпруга и сина му, като се ръкува с него и целуна ръката на жената.

След това ковчегът с тленните останки бе бе изнесен от църквата и откаран с катафалката до селското гробище, където тленните останки бяха положен във вечния му дом.

Преди началото на траурната церемония и след края й шофьори от спедиторската фирма на братовчеда на загиналия надуха клаксоните в чест на Лукас Урбан.

- реклама -