Полша

Полша отзовава 45 руски дипломати, заподозрени в шпионаж

Полша отзовава 45 руски дипломати, заподозрени в шпионаж в полза на Русия.

Руският посланик в Полша Сергей Андреев е бил извикан спешно в Министерството на външните работи тази сутрин за събеседване, съобщава Нова телевизия.

Списъкът на руските дипломати, които според полските власти са участвали в дейности на полска територия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения,

включва около 45 души, сред които са и служители на руското посолство във Варшава.

На пресконференция Станислав Жарин,  говорител на полските служби за сигурност, говори за списъка на лицата, които ще бъдат експулсирани от Полша.

Съществуването за списъка беше потвърдено и от говорителя на правителството Пьотр Мюлер.

„Такъв списък е предаден.

Днес руският посланик беше извикан в Министерството на външните работи. Ще разговаряме за това и решенията за по-нататъшните стъпки ще бъдат обявени днес“, каза той в Сейма.

Руското министерство на външните работи обеща отговор на експулсирането на дипломатите.

Агенцията за вътрешна сигурност задържа един от заподозрените, съобщиха днес местните власти.

Той е служител в Службата за гражданска регистрация във Варшава и е бил задържан на 17 март, съобщи държавната информационна агенция PAP.

Съдът е издал заповед за тримесечен арест. Ако бъде окончателно признат за виновен, задържаният може да получи присъда до 15 години затвор.

Станислав Жарин заяви пред агенция PAP, че задържаният е събирал данни и ги е предавал на руската Служба за външно разузнаване.

Поради служебните си задължения, мъжът е имал достъп до архивите на Службата за гражданска регистрация и тези на град Варшава, посочи Жарин.

„Предвид естеството на документацията, събирана от тези звена, действията на заподозрения са представлявали заплаха за вътрешната и външната сигурност на Полша“, посочи говорителят.

- реклама -