Полша отхвърли възможността за отмяна на законодателната реформа, независимо от критиките на ЕС

Полското дясно правителство отхвърли критиките на Европейския съюз по повод на противоречивата законодателна реформа на властите във Варшава, настоявайки, че те отговорят на европейското законодателство.

Европейската комисия даде на Полша един месец (от 26 юли), за да сложи край на реформата, която според Брюксел представлява „системна заплаха“ за върховенството на закона.

Днес от външното министерство във Варшава заявиха в изявление, че действията на управляващата партия „Закон и справедливост“ , „целящи да реформират съдебната система, отговорят на европейските стандарти“.

По-рано от ЕК изразиха притеснение за законодателните промени, според които полският правосъден министър ще има право да удължава мандатите на съдии, достигнали пенсионна възраст, както и да уволнява и назначава високопоставени магистрати.

Според Варшава обаче реформите „отговарят на социалните очаквания, които нарастват през годините и по тази причина съмненията на Комисията са безпочвени“. От външното министерство посочват също, че са изпратили в Брюксел „изчерпателни обяснения“ на техните възражения.

Миналия месец ЕК съобщи, че е готова да започне процедура по лишаването на Полша от правото и за гласуване в ЕС заради реформите. Ако Варшава не се откаже от законодателните промени, това може да я изправи пред Европейския съд и да я лиши от участие във взимането на решения в Европа.Т. нар. процедура по Член 7 замразява правото на държава да гласува по време на срещите на европейските министри и досега не е била прилагана никога.

Полският президент Анджей Дуда неочаквано наложи вето на две от законодателните изменения, които трябваше да дадат политически контрол върху съдебната система, но премиерът Беата Шидло заяви, че ще приложи измененията, независимо от позицията на държавния глава.

- реклама -