Полша отговори на острите думи на Макрон, нарече го арогантен и неопитен

Президентът на Франция Еманюел Макрон рискува да задълбочи разделението по линията Изток-Запад, след като предупреди Полша, че отива към „границите“ на търпението на блока.

Полша моментално отговори, като каза, че френският премиер е „арогантен“, неопитен и че няма право да се меси в чужди дела, пише The Telegraph, цитиран от Фокус.

Размяната на реплики дойде, след като Варшава категорично отхвърли настояването на Макрон да преработи така наречената директива за командированите работници – противоречиво правило на ЕС, което да даде възможност на компаниите да изпращат временни работници от страни с ниски заплати в по-богати, без да плащат социални такси на местно равнище.

По време на речта на Макрон в българския пристанищен град Варна, Макрон каза, че „Днешната Полша не е държава, която може да показва пътя на Европа, тя е държава, която е решила да тръгне срещу интересите на Европа, в много области.“
„Европа е построена на основата на публични свободи, които Полша, в момента, отнема“, добави френският президент.

„Страната се позиционира в периферията на Европа в бъдеще“, подчерта Макрон и каза, че Полша се е „самоизолирала“. Това не са първите подобни коментари на младия френски президент относно Полша. За последно той призова Варшава, да не третира ЕС като „супермаркет“.

От своя страна, премиерът на Полша Беата Шидло отвърна на удара и заяви: „Може би неговите арогантни коментари са резултат от липсата на политически опит, което е разбираемо за мен.“

„Очаквам, че той ще се реваншира за думите си и ще бъде по-сдържан в бъдеще“, заяви тя в интервю за новинарска интернет страница от Полша.

„За бъдещето на Европа няма да решава, нито президентът на Франция, нито някой друг лидер, в едностранно решение, а само всички членове на съюза, заедно“, добави Шидло и посъветва Макрон да не разбива единството на ЕС.

„Напомням на президента Макрон, че Полша е също такъв член на общността, какъвто е и Франция. Ние имаме същите права и ще ги използваме, за да гарантираме благополучието на поляците и полякините“, подчерта Шидло и добави, че „не е в конфликт с нито една държава от ЕС“.

„По отношение на делегираните работници, Полша и Централна Европа защитават общия пазар, а Франция, чрез своите усилия, се опитва да събори един от стълбовете на ЕС“, констатира Шидло.

- реклама -